Kvinnors hälsa i blickpunkten

Fysisk hälsa för SFI-kvinnor lockade dubbelt så många deltagare än vad som först var tänkt. Projektledaren är nöjd med hälsosatsningen.

Samrawit Tesfamariam och  Nasnet Yemane sträcker ut  benmusklerna.

Samrawit Tesfamariam och Nasnet Yemane sträcker ut benmusklerna.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-11-19 21:10

Det syftar till att öka utrikesfödda kvinnors fysiska och psykiska hälsa  Startskottet gick i augusti 2018 och projektet drivs av Piteå kommun tillsammans med Studiefrämjandet i Piteå.

– Målsättningen från början var att 30 kvinnor skulle delta. Men redan första dagen kom det 75 stycken. Det är vi glada för, säger projektledaren Ann-Catrine Nordberg.

Länsstyrelsen har finansierat projektet med 400 000 kronor. Varje vecka kommer projektledaren till SFI:s lokaler för att hålla en förmiddags- och eftermiddagsklass.

– Vi flyttar möblerna i klassrummet, sätter på musik och tränar kondition, koordination, meditation och gör olika yogaövningar. Vi pratar också om hygien, träningsvärk och om att få träna som kvinna. I alla länder är det inte självklart, säger Nordberg.

De tar också upp ämnen som menstruation och bäckenbottenövningar. Här törs kvinnorna vara öppna mot sig själva och i grupp. Eleverna tycker att de känner sig mer välmående. Tayebe Niazmand kommer från Iran och hon gillar att röra på sig.

– Jag tycker om att träna med Anki. Förut var jag mer ensam och hade tråkigt men nu mår jag bra, säger hon.

Nästa steg är ett mentorskapsprogram för arbetande invandrarkvinnor som syftar till att skapa ett utvidgat nätverk tillsammans med kvinnor från Piteå.

– I januari 2020 drar vi igång. Vi ska stärka självkänslan ytterligare och hitta ett utvidgat socialt nätverk för dem att stå på, säger Ann-Catrine Nordberg.

"De vill cykla för att stärka sina magmuskler", säger projektledaren Ann-Catrine Nordberg.
"De vill cykla för att stärka sina magmuskler", säger projektledaren Ann-Catrine Nordberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!