Känt ansikte pryder Jutis-kalendern

Amelia Adamo är en av tolv som klivit framför Jutis-kameran till förmån för Barncancerfonden.

Amelia Adamo är en av årets Jutismodeller.

Amelia Adamo är en av årets Jutismodeller.

Foto: Maria Söderberg

Arjeplogs kommun2019-11-17 08:00

Detaljer kring årets Jutis-kalender offentliggjordes under lördagskvällen på en releasefest där allmänheten var inbjuden. Kvällen bjöd de dryga 160 gästerna på festlig stämning med musikunderhållning, middag och kakbuffé. Årets tema är passande nog "firande".

– Vi vill uppmärksamma begreppet firande. Det finns alltid anledning att fira, att sätta guldkant på tillvaron. Kopplat till just cancer och andra sjukdomar är livet skört. Man får helt enkelt ta alla chanser att umgås och njuta av livet tillsammans med familj och vänner, säger Lotta Lestander, från kalendergruppen i Jutis byaförening.

Det är den trettonde kalendern i ordningen och huvudtemat är som vanligt bygdens natursköna miljö som pryds av intressanta personer. 20 kronor av varje kalender går till cancerforskning. I år, precis som förra året, går pengarna till Barncancerfonden. Från 2008-2018 har byaföreningen donerat ungefär 350 000 kronor till cancerforskning.

Årets modeller består av bland annat tidningen Amelias grundare Amelia Adamo och Jutisbon Rolf Westerlund. Fotot på Amelia Adamo är taget av fotografen Maria Söderberg på Riddarfjärden en dimmig oktoberdag med Stockholms stadshus i bakgrunden.

Det var Maria Söderbergs förtjänst att Amelia Adamo blev aktuell i kalendern.

– Hon hade tidigare bjudit in henne att komma till Arjeplog och lyfta upp den bok hon skrivit tillsammans med journalisten Lotta Byqvist om vandring. I juni blev det av. I samband med det anordnades en företagarträff där Amelia och Lotta deltog. På den deltog också en företagande Jutisbo som föreslog att hon skulle medverka i kalendern, vilket hon nappade på, säger Lotta Lestander.

Amelia valde oktober månad för att det är rosa bandets månad. Lotta Lestander berättar att det var medieprofilen som tog kampanjen Rosa bandet till Sverige.

Amelia Adamo har förrutom egna erfarenheter av att förlora nära anhöriga i cancer även en koppling till Jutis. En av hennes vänner, som avled i sviterna av sin sjukdom för tre år sedan, har varit i byastugan och föreläst om just bröstcancer.

– Hon hedrar sin vän genom att stå modell för oktober månad och rosa bandet.

September månads modell är Rolf Westerlund, född och uppvuxen i Jutis men nu hemmahörande i Umeå. Han firar att han varit medlem i Jutis jaktlag i 55 år, vilket är byarekord. Fotot är taget under älgjakten, efter en lyckosam jaktdag.

Rolf Westerlund, som står modell för september månad, firar en lyckosam jaktdag.
Rolf Westerlund, som står modell för september månad, firar en lyckosam jaktdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!