För nionde gången har den rikstäckande kampanjen "Gå och cykla till skolan" avgjorts. Av Piteås sju deltagande skolor var det Solanderskolans klasser 4 till 6 som varit allra flitigast. De har samlat många så kallade respoäng och för detta fick de, förutom 5 000 kronor, även en stor vandringspokal att pryda sin skola med. Skolan placerade sig även bland de tio bästa nationellt.

Aktiviteten har pågått under september och oktober. Drygt 50 000 elever i Sverige deltog i utmaningen.

Ett kul sätt

Artikelbild

| Anna Stamblewski överlämnade checken på 5?000 kronor, pokal och diplom till tre representanter från Solanderskolans elever.

Läraren och koordinatorn för projektet när det gäller Solanderskolans elever, Louise Sandström, säger att de har gått in för att vara hurtiga under hösten.

– De har hjälpts åt att peppa varandra, de har verkligen varit duktiga.

Förutom att röra på sig och på det sättet förbättra sin hälsa, är syftet att tänka mer på miljön men även trafiksäkerheten kring skolorna.

Anna Stamblewski från Piteå kommun var på plats och överräckte checken på 5 000 kronor samt pokalen och ett diplom till elever från elevrådet.

Artikelbild

| Samuel Thelin, Amanda Sager och Anton Bergström ska nu tillsammans med övriga elever, rösta om vad det ska bli för något roligt av slanten de vunnit.

– Barn och unga som går eller cyklar till skolan är mer fysiskt aktiva i allmänhet och kan dessutom koncentrera sig bättre på skolarbetet.

Uppmaning

Rektor Peter Davidsson uppmanade också de 160 eleverna som var på plats, att påminna sina föräldrar om att de inte behöver skjuts i onödan till skolan.

– Jättebra jobbat – fortsätt att gå eller cykla till skolan, sade han.

När Solanderskolan vann förstapris 2011 åkte alla klasser till Äventyrsbadet för prispengarna. Vad det blir i år återstår att se. Eleverna kommer att få lämna in förslag på aktiviter som gynnar miljö eller hälsa.

Övriga medverkande skolor i Piteå: Norrmalmskolan, Backgårdsskolan, Sjulnässkolan, Lillpiteskolan, Långskataskolan och Backeskolan.