Hurtiga Öjebyelever vann

Eleverna på Solanderskolan har gått och cyklat mer än de flesta elever i Pitebygden den här hösten. För det vann de 5 000 kronor.

11 december 2014 06:36

För nionde gången har den rikstäckande kampanjen "Gå och cykla till skolan" avgjorts. Av Piteås sju deltagande skolor var det Solanderskolans klasser 4 till 6 som varit allra flitigast. De har samlat många så kallade respoäng och för detta fick de, förutom 5 000 kronor, även en stor vandringspokal att pryda sin skola med. Skolan placerade sig även bland de tio bästa nationellt.

Aktiviteten har pågått under september och oktober. Drygt 50 000 elever i Sverige deltog i utmaningen.

Ett kul sätt

Läraren och koordinatorn för projektet när det gäller Solanderskolans elever, Louise Sandström, säger att de har gått in för att vara hurtiga under hösten.

– De har hjälpts åt att peppa varandra, de har verkligen varit duktiga.

Förutom att röra på sig och på det sättet förbättra sin hälsa, är syftet att tänka mer på miljön men även trafiksäkerheten kring skolorna.

Anna Stamblewski från Piteå kommun var på plats och överräckte checken på 5 000 kronor samt pokalen och ett diplom till elever från elevrådet.

– Barn och unga som går eller cyklar till skolan är mer fysiskt aktiva i allmänhet och kan dessutom koncentrera sig bättre på skolarbetet.

Uppmaning

Rektor Peter Davidsson uppmanade också de 160 eleverna som var på plats, att påminna sina föräldrar om att de inte behöver skjuts i onödan till skolan.

– Jättebra jobbat – fortsätt att gå eller cykla till skolan, sade han.

När Solanderskolan vann förstapris 2011 åkte alla klasser till Äventyrsbadet för prispengarna. Vad det blir i år återstår att se. Eleverna kommer att få lämna in förslag på aktiviter som gynnar miljö eller hälsa.

Övriga medverkande skolor i Piteå: Norrmalmskolan, Backgårdsskolan, Sjulnässkolan, Lillpiteskolan, Långskataskolan och Backeskolan.

FAKTA – Gå och cykla till skolan

Arrangemanget riktar sig till elever och personal från förskoleklasser och upp till årskurs sex.

Kampanjen pågår under två valfria veckor i september/oktober.

Elever/personal samlar poäng genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

Skolan med flest poäng i förhållande till antalet deltagare vinner. Totalt tävlas och lottas det ut priser för 50 000 kronor.

Huvudarrangör är Trafikkalendern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund 0911-645 16