Hotbild mot poliser i norra Sverige växer

En ny rapport visar att våld mot poliser i norra Sverige upplevs som grövre, mer utstuderat och att det sker oftare.

En ny rapport visar att våld mot poliser i norra Sverige upplevs som grövre, mer utstuderat och sker oftare.

En ny rapport visar att våld mot poliser i norra Sverige upplevs som grövre, mer utstuderat och sker oftare.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrbotten2019-11-10 21:00

–  Behöver man backning av kollegor så är hjälpen ofta långt borta i norra Sverige. Vi behöver mer poliser i yttre tjänst, säger Joakim Moritz, opinionsansvarig vid Polisförbundet nord. 

Rapporten bygger på 258 svar från poliser i region Nord och där framgår det att åtta av tio poliser i norra Sverige anser att det sällan eller aldrig finns tillräckligt med poliser i tjänst för att på bästa sätt hantera potentiellt eller faktiskt våld mot poliskollegor.

– En fördubbling av antalet poliser i yttre tjänst hade gjort mycket för att nå en fungerande nivå som skapar tryggare miljö, säger Joakim Moritz. 

I undersökningen uppger 37 procent av poliserna att våldet har blivit grövre, 32 procent att det blivit mer utstuderat och 25 procent att våldet sker oftare de senaste fem åren. En av tio poliser säger även att familjemedlemmar utsatts för hot, våld eller trakasserier på grund av deras yrkesval som polis. Polismyndigheten delar bilden som rapporten beskriver.

– Att hoten ökar är ett allvarligt samhällsproblem mot poliser och demokratin, säger Micael Säll Lindahl, polischef för region nord.

Regeringen har gett polisen uppdraget att öka antalet poliser med 10 000 anställda fram till 2024. Polischefen vill även se höjda straff för hot samt förstärkt identitetsskydd av personal.

– Min förhoppning är att lagstiftningen stärks och att angrepp mot blåljuspersonal bedöms allvarligare. Då får vi en höjd tröskel som minskar hoten mot dem som ska skydda demokratin, säger Micael Säll Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!