Han rensar ogräs för att koppla av

Efter 25 års jobb med Piteå Summer Games går Kjell-Anders Johansson i pension. Då finns mycket tid till avkoppling – och trädgårdsarbete. "Jag gillar att rensa ogräs. Det kräver inga tankar", säger han.

6 juli 2019 05:00

Platsen där Piteå-Tidningen rullar ut veckans picknickfilt är given. På en av gräsytorna vid Nolia – ett område synonymt med Piteå Summer Games – slår vi oss ner med Kjell-Anders Johansson, 64.

Här om helgen genomfördes fotbollsfesten för 30:e gången. Närmare 800 lag deltog. De siffrorna hade aldrig arrangörerna kunnat drömma om när det först begav sig.

– Första året tror jag det var 176 lag. Visst ökade det med några lag de första åren men det tog ändå inte riktigt fart i början. Sedan minns jag när vi började närma oss 300 lag, redan då kom de första tankarna på att vi inte skulle kunna ta emot fler lag. Därefter tog det fart ordentligt och har utvecklats otroligt mycket sedan dess.

Kjell-Anders Johansson jobbade som tulltjänsteman innan han började arbeta med Piteå Summer Games 1995.

– Jag hade gått många utbildningar som jag fick nytta av. Jag var utbildad arbetsledare och så har jag haft idrotten med mig sedan jag var liten. Den har följt mig hela vägen.

I tonåren spelade han både tv-pucken i ishockey och deltog på Halmstadlägret i fotboll.

– Sedan valde jag att satsa på hockeyn och flyttade till Piteå när jag var 16. Jag värvades hit för att spela hockey, berättar han.

Det blev även spel i Djurgården och Björklöven innan en knäskada satte stopp för karriären.

– Jag spelade även fotboll i Piteå under somrarna mest för att det var kul. Givetvis har jag ett intresse för fotboll också, men hockeyn var min grej.

Men de senaste 25 åren har fotbollen och Piteå Summer Games varit Kjell-Anders Johanssons bestyr, nästan hela tiden som cupansvarig. För ett par år sedan började han trappa ner i rollen som rådgivare. Och nu är det alltså slut helt och hållet.

– Jag trivs fortfarande jättebra, så att jag slutar handlar inte om någon otrivsel. Men någon gång måste man lägga av och nu blir jag ju pensionär, då blir valet enkelt.

Plötslig kommer han att få mycket tid till annat.

Hur tillbringar du helst dina lediga dagar?

– Jag har många udda intressen. Och många vanliga intressen. Jag tycker om jakt och fiske men är också ofantligt intresserad av trädgårdsarbete. Jag gillar att rensa ogräs. Det kräver inga tankar. Det är bara att stå på knä och rensa, man behöver inte fundera så mycket.

Ett skönt avbrott från all den planering som Piteå Summer Games innebär.

Kyrkor är ett annat stort intresse.

– När jag åker på utlandsresor försöker jag besöka alla kyrkor som finns i den staden eller regionen. Det har blivit en grej.

Är du troende?

– Det är jag absolut, men jag går inte i kyrkan eller så.

Kyrkorna besöker han snarare för att de är fina att titta på och för att de, likt ogräset, får honom att slappna av.

– Speciellt när man besöker mastodontstäder, där det är folk överallt och svårt att hitta något lugn, är det skönt att krypa in i en kyrka i en kvart eller tjugo minuter.

Nu kan Kjell-Anders Johansson njuta av lugnet efter sitt sista Piteå Summer Games. Men även om det inneburit mycket arbete har det också varit kul.

Vad kommer du framförallt att minnas?

– Jag har fullt av roliga minnen, många anekdoter som jag inte vet om de är sanna eller inte. Det är kul att se hur allt har utvecklats, både kvalitetsmässigt och antalet lag. Men framförallt tycker jag att det är kul att se hur roligt barnen har när de kommer hit.

PÅ FILTEN

Namn: Kjell-Anders Johansson

Ålder: 64 år

Familj: Hustru, två barn och två barnbarn.

Arbetar: Nybliven pensionär. Tidigare Piteå Summer games cupansvarige. Senaste två åren har han hjälpt till som så kallad "senior advisor".

Bor: Född i Övertorneå och uppväxt i Haparanda. Flyttade till Piteå som 16-åring. Nu bosatt på Djupviken.

Bästa picknickställe: Degerberget. Fin utsikt över fjärden och lätt att ta sig dit.

Läser/lyssnar på i sommar: Jag är dålig på att läsa om jag inte har semester, då plöjer jag deckare.

Äter helst: Potatis med kött eller fisk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Elvstrand

Ämnen du kan följa