Grävde av vägen för att rädda bron

I Lakafors gör man allt för att rädda bron över Alterälven. Att gräva av vägen var ett enkelt beslut.

7 maj 2018 18:05

Islossning och höga flöden skapar problem runt om i Piteå kommun. Alterälven stiger närmare en decimeter per dygn och i Lakafors har vägföreningen tvingats gräva av Fallbrovägen i hopp om att rädda bron från älvens höga flöden.

– Det var ett enkelt beslut. Alternativet är värre. Behövs det så måste vi gräva av på andra sidan också. Älven är ju tio gånger bredare än vanligt så det är mycket som ska förbi, säger Lars Börjestrand, ordförande i vägföreningen.

Kurt Öberg bor närmast bron och har varit med om liknande insatser förr.

– Det går i tioårscyklar det här. 1998 grävde vi av vägen, likaså 2008 och så nu 2018, säger han.

Tror du det räcker att gräva av en sida?

– Ja, jag tror att det här räcker. Vi får hoppas det.

Att föreningen skulle tvingas gräva av vägen var väntat.

– Det har ju varit mesta snön på hundra år så det var ju rätt stor sannolikhet. Men det tog förvånansvärd lång tid i och med de kalla nätterna, säger Lars Börjestrand.

Den avstängda vägen stänger inte inne någon fastighet och bron längs Forsvägen tros vara utom fara.

– Det är gott om vägar här så det går att köra runt. Den andra bron klarar sig, det är värre för fastigheten närmast som ligger så lågt. De har fått bygga vallar runt, annars hade det varit vatten runt hela huset, säger Lars Börjestrand.

Elkabeln under bron är frånkopplad och föreningen tror sig ha räddat bredbandskabeln. Enligt ordföranden rör det sig inte om någon större ekonomisk smäll för vägföreningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Markström 0911–645 95

Ämnen du kan följa