"För tidigt att ropa att vargen kommer"

Trots att SSAB ser över sina kostnader och trots att 100 anställda får gå från Lindbäcks Bygg tror inte Länsstyrelsens näringslivschef Andreas Lind att det handlar om en signal om en annalkande lågkonjunktur.

Länsstyrelsen näringslivschef Andreas Lind tar måndagens besked om Lindbäcks bygg varslar över 50 anställda med ro. "Jag hoppas att det handlar om en klok inbromsning som beror på svag orderingång."

Länsstyrelsen näringslivschef Andreas Lind tar måndagens besked om Lindbäcks bygg varslar över 50 anställda med ro. "Jag hoppas att det handlar om en klok inbromsning som beror på svag orderingång."

Foto: Sabina Nilsson

Norrbotten2019-10-21 20:50

– Stål- och byggindustrin är förstås viktiga branscher i Norrbotten, men här finns andra företag som fortfarande går bra. I dag ser vi stora skillnader i konjunkturläget från bransch till bransch. Jag känner att det är för tidigt för att ropa att vargen kommer, understryker Andreas Lind.

Han har en längre tid på nära håll följt framgångssagan Lindbäcks Bygg som expanderat kraftigt under det senaste årtiondet.

–  Lindbäcks arbetar i en cyklisk bransch, där företagen måste vara beredda att gasa ibland och andra gånger använda bromsen. Jag tror att det här handlar om en klok inbromsning som beror på svag orderingång. Inom byggbranschen är det inte ovanligt att orderingången fluktuerar över tid. 

Linda Nilsson, vd för Norrbottens Handelskammare, ser inte heller måndagens chockbesked som ett tecken på att lågkonjunkturen är på väg att slå till länets näringsliv.

– Som jag ser det handlar det mer om att vi kommer från ett högt konjunktursläge som har pågått i flera år. Nu verkar vi snarare vara på väg mot ett normalt läge där det gäller att anpassa produktionen till marknaden. Fortfarande väntar stora investeringar inom norrbottnisk infrastruktur och det finns många bolag som ska investera stora summor under de närmaste åren.

I veckan kommer fler signaler om hur länets näringsliv mår. På onsdag presenterar SSAB sin rapport för det tredje kvartalet. Två dagar senare är det LKAB:s  tur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!