"Folk kommer att få det sämre"

Andrew Murphy, Pitebo sedan nära 20 år tillbaka, är orolig för vad som ska hända med hans landsmän i USA, sedan Donald Trump, valts till president. Förvånad är han dock inte.

9 november 2016 20:30

Andrew Murphy har medborgarskap i både Sverige och i USA. Han har därför rätt att rösta i det amerikanska presidentvalet. Något han också gjort via posten. Rösten lade han på Hillary Clinton. För honom inte en drömkandidat, men ändå en person han anser kan göra ett bra jobb som USA:s president.

– Hillary Clinton är en politiker med erfarenhet som kan sitt jobb. Trump är inte sådan. Även om man bortser från hans sexistiska och rasistiska uttalanden så är han inte rätt man för jobbet. Vad han kan däremot är att snacka. Han säger det folk vill höra och han pratar på ett sätt som går hem i stugorna.

Enligt Andrew Murphy är det många i USA som lagt sin röst på Donald Trump för att de inte vill rösta på Hillary Clinton, som en form av missnöjesröst där man tröttnat på den rådande politiken.

– Jag bär på känslan att många anser att välja mellan Clinton och Trump är som att välja mellan två onda ting.

Nu oroar sig Andrew Murphy över att hans landsmän i USA kommer att få det svårt, särskilt de fattiga. Själv jobbar han inom landstinget och tänker nu att de förbättringar som skett i den amerikanska sjukförsäkringen via "Obama-care" kommer att försvinna.

– Jag är rädd för att livet i USA kommer att bli sämre för gemene man. Försämringarna tror jag dock kommer att vara inrikespolitiska. Jag tror kanske inte att valet av Trump kommer att få så stora konsekvenser för omvärlden som många befarar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Forslund