Mannen, som är i 45-årsåldern, var bosatt i Piteå vid tiden för brotten.

Han dömdes av tingsrätten till nio månaders fängelse för bland annat olaga förföljelse av en kvinna som han tilldelats kontaktförbud gentemot. Trots det, kontaktades hon frekvent och fick motta ett stort antal text- och bildmeddelanden med kränkande innehåll.

Mannen ska också ha angripit kvinnan med hot om våld för att hon polisanmält honom, vilket rubriceras som övergrepp i rättssak.

I domen fanns också ett flertal sexuella ofredanden då mannen kontaktat unga pojkar, utgett sig för att vara en ung tjej och försökt förmå dem att skicka nakenbilder till honom. Han dömdes även för barnpornografibrott då han hade 16 bilder av barn i dylika situationer, varav åtta bedömdes vara grovt övergreppsmaterial.

Domen överklagades och hovrätten ändrade i påföljdsdelen. Detta då personutredningen visat att mannen var inne i ett kraftigt och destruktivt alkoholberoende som enligt honom själv var orsak till all brottslighet.

Hovrätten dömde honom istället till skyddstillsyn med föreskrift om särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård.

Domen kom i juli 2016. Redan i oktober och november samma år utsattes fler unga pojkar för sexuella ofredanden från mannens sida. Han var även åtalad för olovligt anskaffande av alkoholdrycker då han köpt ut åt en 13-åring.

Den här gången erkände han och dömdes nu till tre månaders fängelse.

0911–645 21