Facket besökte sommarjobb

Under torsdagen besökte ungdomsrepresentanter från ett antal LO-förbund Piteå för att träffa och informera sommarjobbande ungdomar. Olivia Jawad och Sanaz Aslani ­– som arbetar på Fåröns stugby under sommaren – var två av dem som fick besök.

28 juni 2018 21:52

Sommarkampanjen Facket på sommarjobbet, som besökte Piteå på torsdagen, har bedrivits i nästan 30 år. Syftet är att ger råd och informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter och skyldigheter på jobbet. Kampanjen bedrivs genom att fackligt aktiva ungdomar söker upp ferieanställda unga på deras arbetsplatser och även på festivaler och andra mötesplatser. På plats i Piteå under torsdagen var Hanna Ling från Kommunal, Kerstin Borg från Handels, Emmeli Persson från GS facket och Ewa Lundberg från Kommunal.

– Vi upplever att det finns otroligt lite kunskap om vad facket är, vad vi gör och kanske framförallt vad vi kan göra för medlemmarna, säger Emmeli Persson.

Olivia Jawad och Sanaz Aslani som fick besök på sitt sommarjobb på Fåröns stugby håller med. Olivia menar att nästan alla vet att man ska vara med i facket men att nästan ingen är det ändå.

– Facket är som vilken annan intresseorganisation som helst egentligen. Det behöver inte vara krångligare än så, säger Hanna Ling, Kommunal.

Hanna Ling tycker att det är viktigt för dagens unga att förstå historien, hur dagens välfärd byggts upp. Platsen för mötet, Fåröns stugby, har i sig starka kopplingar till arbetarrörelsen. Idag ägs den av IF metall gruvklubbar och Kommunal Norrbotten.

Mariann Mannberg

Facket på Sommarjobbet

Facket på Sommarjobbet pågår under vecka 26 i Norr- och Västerbotten. Man besöker totalt ca 10 000 arbetsplatser och träffar omkring 50 000 ungdomar.

Målet med kampanjen är att göra ungdomar tryggare på jobbet genom ökad medvetenhet om vilka rättigheter man har.

En del av kampanjen är Fackets kostnadsfria hjälptelefon, 020-56 00 56.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa