Exporten ökar från norrbottniska företag

De norrbottniska företagen blir allt duktigare på att exportera sina produkter. "Den minskade för tre år sedan men det har återhämtat sig", säger Robert Forsberg vid Norrbottens handelskammare.

15 februari 2019 20:33

Under fredagsmorgonen genomfördes frukostmötet där företrädare för Piteås näringsliv och folk från kommunen möts för att ta del av information, fika och mingla. Nu har det flyttats till Acusticum inom LTU:s område.

Robert Forsberg är projektledare vid Norrbottens handelskammare. Han upplyste om att det under 2015 och 2016 var det en nedgång i exporten från små och medelstora företag.

– Men det har återhämtat sig. Tittar man på bruttoregionalprodukten (BRP) så ligger Norrbotten på andra eller tredje plats i Sverige vad gäller export och det är de små och medelstora företagen som ökar sin export mest. Norrbotten är inte något bidragslän. Vi har fått en förändrad självbild i länet. Totalt bidrar vi till att exporten ökar i landet, säger Robert Forsberg.

– Vi ska ha hög svansföring, sade Forsberg, som också tog upp de väntade exporteffekterna av att Storbritannien lämnar EU.

– De är en viktig marknad, men vi ska komma ihåg att Storbritannien inte är vår enda, sade han.

I det sammahanget upplyste Annica Holmström, affärschef vid Almi Företagspartner, om att Almi tagit fram en speciell "Brexitcheck" som syftar till att ge hjälp till företag som förlorar på Storbritanniens utträde.

– Företag kan få 50 procent av sina kostnader betalda där vi har satt en gräns på 250 000 kronor och det går att söka fram till 1 maj, sade hon.

Robert Forsberg tog upp vikten av att norrbottniska företag hänger med i den digitala utvecklingen.

– Om inte företagen nyttjar den framväxande digitaliseringen kommer de inte att finnas kvar på marknaden och de får det svårare att konkurrera med den övriga världen.

Under mötet fick också Lisa Hellmér som driver Pensionatet i Piteå ta emot hyllningar sedan hon tagit hem utmärkelsen Creative Hero award. Priset delades ut under torsdagskvällen vid Norrbottens media week.

Frukostvärd denna morgon var Piteå science park där vd Helena Karlberg sade att Piteå science park vill vara en länk mellan universitetet, näringslivet och det övriga samhället.

– Vi vill arbeta mycket med korsbefruktning. Ett exempel på det är samarbetet med norska forskare som följer solcellsparken Solvåg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Norin 0911-645 00

Ämnen du kan följa