De ska assistera lärarna i skolan

De ska bli Piteås första utbildade lärarassistenter med specialisering mot integration. Piteå är en av tre orter med den nya utbildningen.

Alla ska vi blir lärarassistenter. Gunilla Björkman, utbildningsledare ( i gul polo) säger att  om behovet finns kommer en kull till av lärarassistenter att starta hösten 2020.

Alla ska vi blir lärarassistenter. Gunilla Björkman, utbildningsledare ( i gul polo) säger att om behovet finns kommer en kull till av lärarassistenter att starta hösten 2020.

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-10-21 16:00

De har satt sig på skolbänken igen, runt 35 kvinnor, som ska utbilda sig till lärarassistenter i den första kullen vid Yrkeshögskolan.

– Jag har varit frisör i 12 år och kände mig sugen på något nytt och det här passar mig bra då jag gillar skolmiljön, säger Sofia Ahlin, Piteå, tvåbarnsmamma som också kommer att få ihop privatlivet lättare när hon jobbar som assistent istället som frisör med helg- och kvällsjobb.

Bakgrunden hos de som utbildar sig är varierande. Här finns personliga assistenter, de som jobbat inom restaurang och andra som arbetat inom handeln.

Intagningskravet var gymnasiekompetens plus ett kunskapsprov i svenska. Eftersom utbildningen är på distans med två träffar per termin finns eleverna lite varstans i landet.

Under ett och ett halvt år pågår utbildningen som ger 300 högskolepoäng.

Bristen på lärare och den ökade arbetsbördan har gjort att frågan om hur lärarna ska kunna avlastas diskuterats i flera år.

Med den nya utbildningen är målet att lärarna ska ges mer tid åt undervisningen.

– Det behövs fler vuxna i skolan. Dessa går in som en utbildad resurs, säger Gunilla Björkman, utbildningsledare vid Yrkeshögskolan.

Elisabeth Lindberg, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, är lärare i pedagogik denna dag.

– Vi ger verktygen hur man kan gå till väga för att lära elever ett nytt andra språk. Det blir en enorm resurs även för lärare som  jobbat länge då det är svårt att veta hur man ska närma sig någon med andra begrepp och bakgrund, säger hon.

Eleverna är noga med att påpeka att de inte är lärare och att de inte vill hoppa in som lärarvikarier om det skulle bli aktuellt.

– Det är viktigt när vi kommer till en arbetsplats att våra arbetsuppgifter är tydliga, säger Lisa Degerman och tillägger att det är jätteintressant att få lära sig olika tekniker i lärandet.

Lernia har startat utbildningen, lärarassistent med specialisering integration, på tre orter i landet. Förutom Piteå även i Stockholm och Malmö.

– Det är de första yrkesutbildningar i landet att beviljas på denna eftergymnasiala nivå. Vid alla orter har samarbetsavtal upprättats med LTU för olika kurser, säger Gunilla Björkman.

Huruvida alla får arbete är oklart, men Piteå kommun har lovat anställa sex i ett tidigare skede.

– Vi får inte starta utbildning om det inte saknas kompetens på området, säger Gunilla Björkman.

Therése Söderlund, Piteå, tänker att det är viktigt att arbetsuppgifterna är tydliga den dagen hon ska börja jobba för att inte skapa missförstånd.
Therése Söderlund, Piteå, tänker att det är viktigt att arbetsuppgifterna är tydliga den dagen hon ska börja jobba för att inte skapa missförstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!