Bantad budget för stadsarkitekten

Piteå kommun prutade bort nio miljoner kronor för att bygga om Rådhustorget. Nästa höst läggs ett nytt bantat förslag på bordet.

Rådhustorget ser inte ut att bli bilfritt även om 75 procent av 400 personer i en undersökning vill ha det.

Rådhustorget ser inte ut att bli bilfritt även om 75 procent av 400 personer i en undersökning vill ha det.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-07 22:00

I drygt ett år har Piteå kommun arbetat med frågan om hur Rådhustorget ska utformas inför 2021 då Piteå fyller 400 år. Det utlystes en tävling där det kom in ett flertal förslag på installationer men samtliga idéer har skrotats. Dit hör förslag om upphöjningar i gatstenen och ett bilfritt torg.

400 personer gav  också i en enkät synpunkter på hur torget ska utformas. 75 procent av dem som svarade ville ha ett bilfritt område.

Arbetet har inte lagts på is. Stadsarkitekt Florian Steiner arbetar med frågan även om han fått en kraftigt reducerad budget.

– Piteå kommun hade anslagit 12 miljoner kronor till ombyggnationen. Det prutades dock till tre miljoner kronor i 2020 års budget. Vi hade en hög ambition i projektet men nu får vi arbeta med ett bantat förslag, säger han.

I det finns bland annat ny ledbelysning med lyktstolpar som smälter in i miljön.

– Vi funderar också på att skapa ett så kallat gåfartsområde som handlar om att bilar får köra i maximalt 20 kilometer över torget.

Steiner lanserar vidare idén med tekniska sittbänkar som kan komma att placeras på flera ställen i Piteå centrum. Sittbänken kan förses med ljud och ljus. De som sitter där kan koppla på wifi och lyssna på musik från högtalare i bänken. Man kan också ladda mobiltelefonen vid sittplatsen.

Steiner pekar också på den nya kvarterskrog som kommer i ett hörn av torget. Han gillar idén med en uteservering.

Förslagen om det framtida Rådhustorget kommer att presenteras under hösten 2020.

Florian Steiner fick nio miljoner kronor mindre att röra sig med inför ombyggnationen av Rådhustorget.
Florian Steiner fick nio miljoner kronor mindre att röra sig med inför ombyggnationen av Rådhustorget.
Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!