Nytt förbud mot råttgift

Från 1 september är det förbjudet att köpa råttgift i butikerna. För att bekämpa råttor med gift krävs hädanefter behörighet och utbildning. Det enligt ny EU-förordning som beslutades i fjol."Använd fällor"

Det finns en mängd olika fällor för att bekämpa gnagare. En klassisk mus- eller råttfälla räcker ofta långt.

Det finns en mängd olika fällor för att bekämpa gnagare. En klassisk mus- eller råttfälla räcker ofta långt.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-07-31 13:24

Bakgrunden till förbudet är ett regeringsbeslut om ändringar i förordningen om biocidprodukter som togs i augusti ifjol. Beslutet är kopplat till ändringar i EU:s regelverk och produkter som berörs av regeländringen är råttgift, myggmedel, båtbottenfärger och träskyddsmedel.

Förändringen innebär att alla bekämpningsmedel omvärderas och att det satts nya krav på vilka ämnen som får ingå i biocidprodukter.

Lantbrukssidan drabbas

Råttgift fasas alltså ut från butikerna och de som främst drabbas av ändringarna är jord- och lantbrukare. Privatpersoner har oftast inte problem med råttor, då handlar det om möss, enligt Per Roos, distriktschef Anticimex norr.

– För en privatperson har det egentligen inte hänt någonting, det är lantbrukssidan som påverkas och de får det svårare att bekämpa gnagare. Antingen måste de skaffa sig den utbildning som gäller själva eller anlita ett professionell saneringsföretag, säger han.

Medel för att bekämpa möss kommer nämligen fortfarande finnas tillgängligt på marknaden för allmänheten.

– Men har man problem med möss tycker jag att man i första hand ska gå på fällor. Om man använder de på rätt sätt är de väldigt effektiva och det finns inga risker för någon annan, säger Per Roos.

I den klassiska musfällan ska man däremot inte locka med ost, även fast man kan tro det.

– Nej, möss älskar nötchoklad. Ta choklad av något slag, tipsar Per Roos.

Sålt slut

På Granngården i Piteå såldes den sista förpackning av råttgift slut redan i maj och med tanke på det kommande förbudet beställde butiken inte in något nytt.

– Vi har inget kvar nu, det har varit hög åtgång. Det gick mycket i vinter då den milda vintern gav ett råttår, säger Tommy Holmquist, butikschef.

Som privatperson kan man tänka på att hålla rent och snyggt hemmavid för att minska trivseln för råttor samt att minimera tillgången till föda och skydd.

– Se till att det inte finns mycket krypin eller bråte som ligger, det är a och o, råder Tommy Holmquist.

Fakta: Biocid

Biocid är ett kemiskt eller biologiskt bekämpningsmedel som är framställt för att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer, däribland virus. Medlet kan orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om