Årets stora speltest

Julen närmar sig med stormsteg. Under denna högtid samlas många för att umgås och spela sällskapsspel. PT:s testpanel guidar dig bland årets spelnyheter.

3 december 2016 05:00

Som vanligt består vår panel av spelare i alla åldrar som i år har spelat sig igenom 28 spel i olika kategorier. Bland de testade spelen finns det spel som passar alla smaker. Här hittar du barn-, ungdoms- och vuxenspel som vi har granskat, utvärderat och betygsatt. Några har fått toppbetyg medan andra visade sig vara rejäla bottennapp. Sätt dig ned med en kaffekopp och läs vad vår testpanel tycker om årets spelnyheter. Vem vet, kanske får tomten en vägledning om vilka spel som ska läggas i julklappssäcken.

 

Ryktet går ...

Tillverkare: WOW

Ålder: Vuxen

Antal spelare: 4-6

Vad går spelet ut på: Att rita det du ser och gissa vad du såg.

Omdöme: Vuxenspel, nu med lite mer utmanade ord och fraser. Ett roligt sällskapsspelet för många skrattsugna. En stämningshöjare på festen! Enkla och klara regler, lätt att komma igång. Gör er redo för ett hysteriskt roligt spel. OBS inget spel för den pryda, grovt språk förekommer!

Betyg: 4

Maria Lundqvist

 

Werewolf house

Tillverkare: Ninja print

Ålder: 8 år och uppåt

Antal spelare: 7-25 stycken

Vad spelet går ut på: Att genom skicklighet, bluffspel och tur försöka hitta varulvarna som har ihjäl bybor under natten.

Omdöme: Att sitta och diskutera vem i gruppen som misstänks yla i månskenet och därmed ska avrättas kan säkert vara underhållande i rätt kretsar, men inte som partyspel som tillverkaren föreslår. I alla fall inte på mina förfester. Snygga spelkort dock!

Betyg: 2

Jenny Narvesjö

 

Piratjakten

Tillverkare: Wow entertainment

Ålder: Från 4 år

Antal spelare: 1-6 stycken

Vad spelet går ut på: Att hitta lyktor, nät och fotbojor på ett skepp för att kunna besegra piraterna och ta skatten.

Omdöme: Enkelt och snabbspelat. Kul att alla spelar i lag mot själva spelet, men att man fick flytta vilken figur man ville var inte helt givet för femåringen. Bra att man kan spela ensam, men risken att få gå på plankan var något hög.

Betyg: 4

Jenny Narvesjö

 


Middagsduellen

Tillverkare: Nicotext

Ålder: 15 +

Antal spelare: 4 +

Vad spelet går ut på: Ta ett kort, snurran visar motståndaren att duellera mot, vinnaren får kortet, först till 10 vinner.

Omdöme: Stort minus för dålig snurra. Lätta regler så man kommer igång snabbt. Tanken med spelet är bra men utmaningarna hade kunnat vara bättre, vissa utmaningar bjöd på skratt men några hoppade vi över.

Betyg: 3

Emmeli Strålberg

  

Ap-bingo

Tillverkare: Kärnan

Ålder: 5 +

Antal spelare: 2-4

Vad spelet går ut på: Samla apor i rad på bingobricka. Blockera med gorillabajs eller stjäl apor med hjälp av bananer.

Omdöme: Gjorde succé hos barnen! Gorillabajs och bajsplockare är roliga tillbehör som gör bingon extra spännande och effektfull.

Betyg: 4

Jan Westerberg

  

Tyck till!

Tillverkare: Tactic

Ålder: 8 +

Antal spelare: 3-6

Vad spelet går ut på: Att välja vilken färg som bäst beskriver ett ord. Övriga gissar hur du valt & rätt svar ger poäng.

Omdöme: Ensidigt spel utan några överraskningar.

Betyg: 2

Jan Westerberg

  

Rappa På

Tillverkare: Tactic

Ålder: 8 +

Antal spelare: 2-6

Vad spelet går ut på: Gissa vilka 10 ord som döljer sig på motståndarens kort. Ta ett steg på spelplanen för varje rätt.

Omdöme: Riktigt underhållande spel för oss som älskar ord. En minut går fortare än man tror och alla ämnen är inte lätta att spåna fram ord till under tidspress. En omgång går ganska fort och reglerna är enkla. Det här spelet kommer vi att spela många gånger.

Betyg: 4

Matti Lilja

  

High concept

Tillverkare: Ninja Print

Ålder: 12 +

Antal spelare: 2-6

Vad spelet går ut på: Att ta sig från start till mål på en spelplan genom att gissa vilka filmtitlar beskrivningarna (High concept) syftar till.

Omdöme: Ett spel för den filmintresserade som sett en hel del på vita duken eller hemmabion. Frågekort och minutglas finns i många spel men här får du även möjlighet att använda din skådespelartalang när du med inlevelse ska läsa dina egna skapade frågor genom en kombination av Pitchkort med korta påståenden.

Betyg: 3

Gunnar Westergren

  

Hjälp! Frågespelet utan väntetid

Tillverkare: Kylskåpspoesi

Ålder: 10 +

Antal spelare: 4–10

Vad går spelet ut på: Att svara rätt på klassiska kunskapsfrågor, hjälpa eller stjälpa motspelare och gå först i mål på spelplanen.

Omdöme: Tanken med att få poäng för att hjälpa andra är god, men spelet blir segt och ledtrådsvarianten med att bara säga bokstäver är inte så kul. Ett spel för de inbitna TP-nördarna som vill variera sig (med en blekare variant).

Betyg: 2

Mari Gustafsson

 

Ryktet går (version 2.0)

Tillverkare: WOW

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 4-8 spelare

Vad spelet går ut på: Att växelvis rita en teckning av ett hemligt ord och att gissa vad en medtävlares teckning föreställer.

Omdöme: Ett vanvettigt roligt spel där taffliga teckningar varvas med rena mästerverk och där förmågan att tyda andras krumelurer är lika viktig som att själv prestera en begriplig bild.

Betyg: 5

Ylva Forslund

  

När då då? (Pocket)

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 12 år

Antal spelare: 2-8

Vad spelet går ut på: Att placera historiska händelser årsvis efter en tidslinje i rätt förhållande till varandra.

Omdöme: Ett enkelt och allmänbildande spel. Man behöver inte kunna exakta årtal vilket är ett stort plus och speltiden är relativt kort. När då då? (Pocket) finns i flera varianter med olika frågekategorier och är enkelt att ta med på resan.

Betyg: 4

Anders Thelin

 

Triominos

Tillverkare: Alga

Ålder: 6 +

Antal spelare: 2-4

Vad spelet går ut på: Att matcha sina siffertrianglar med motspelarens och samla poäng. Den som först får slut brickor på hand erhåller bonuspoäng, så det är bra att tänka taktiskt.

Omdöme: Krångliga regler gör det svårt att greppa vad spelet går ut på. När man till slut kommer igång går det långsamt och den rastlöse ska nog spela något annat. Jag gillar ändå upplägget och att det är ett plus att vara taktisk.

Betyg: 2

Anders Thelin

  

Resan

Tillverkare: Alga

Ålder: 5 +

Antal spelare: 2-4

Vad spelet går ut på: Att med olika färdsätt resa runt på en spelplan som föreställer Norden och samla ett vykort i varje land.

Omdöme: Enkla regler gör att man kommer igång snabbt. Även de allra yngsta kan vara med och tempot är högt så ingen riskerar att bli uttråkad. Att spelet ger ett visst mått av allmänbildning om Sverige och våra grannländer är förstås ett plus. Resan är inget spel man som vuxen vill spela varje kväll.

Betyg: 3

Anders Thelin

  

Det lilla tåget

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 4 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Vad spelet går ut på: Leta efter förlorat bagage på fyra stationer. Flytta tåget, vänd brickor och hitta det rätta bagaget.

Omdöme: Spelidén i sig gillas men det är onödigt krångliga regler som gör att det tar tid att komma igång. Dock ett plus i kanten för att tåget och spelpjäserna är gjorda i trä. Laddar man ner appen blir det lite roligare med en konduktör som pratar och en digital snurrskiva .

Betyg: 1

Elin Backlund

 

Bamse och häxans dotter – guldjaktenspelet

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Vad spelet går ut på: Bamses vänner dyker ner i bävrarnas damm för att rädda guldet. Det gäller att se upp för Krösus Sork som vill roffa åt sig allt guld.

Omdöme: Det här är ett rolig spel som alla Bamsefans garanterat kommer att gilla. Vinner gör den som först har fyllt sin guldvåg med sex guldklimpar. Något som inte är helt lätt då Krösus Sork lurar med sin håv.

Betyg: 3

Elin Backlund

  

Vem vet mest?

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 2-8 spelare

Vad spelet går ut på: Svara rätt på frågor i rond 1 och rond 2 för att komma till finalen där det gäller att vara den som först når 200 poäng.

Omdöme: Gillar man frågesport och tv-programmet med samma namn så gillar man det här spelet. Ett roligt spel med bra variation på frågorna. Även i spelet har man glödlampor som tänds och släcks.

Betyg: 4

Elin Backlund

 

Säg samma

Tillverkare: Kylskåpspoesi

Ålder: Ingen specifik

Antal spelare: Tre eller fler

Vad spelet går ut på: Kortet väljer kategori och du försöker sedan säga samma sak som de andra spelarna – samtidigt.

Omdöme: Enkelt och roligt spel som funkar i alla sammanhang. Trots att det inte finns några rätt och fel leder det till heta diskussioner. Tipset är dock att använda lappar i stället för att skrika i munnen på varandra.

Betyg: 4

Christoffer Markström

 

Röda tråden världen

Tillverkare: Nicotext

Ålder: 10 +

Antal spelare: Två eller fler

Vad spelet går ut på: En frågesport 160 gåtor som tar dig ut i hela världen med hjälp av tio ledtrådar åt gången.

Omdöme: Det gäller att inte ha skippat geografilektionerna men även ha koll på historia. Ledtrådarna är många – men ganska svåra. Ett perfekt spel för en nyfiken globetrotter.

Betyg: 2

Christoffer Markström

 

Häxans charadspel

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 3-6

Vad går spelet ut på: Att med hjälp av trollformler och charader samla på poängbrickor från en häxkittel.

Omdöme: Ett underhållande spel där barnen får använda sin fantasi och öva på sin teaterförmåga. Vissa av charaderna kan vara för knepiga för de yngsta spelarna.

Betyg: 3

Jens Ökvist

Sverige Frågespel

Tillverkare: Tactic

Ålder: 12 +

Antal spelare: 2-6

Vad spelet går ut på: Alla spelare svarar på samma fråga och väljer sedan vilket svarsalternativ man tror är rätt genom att lägga ner en svarsbricka.

Omdöme: Ganska svåra frågor men bra att det var svarsalternativ så att alla hade chans att få poäng. Spelet var överraskande roligt och 13-åringen tyckte att det var spännande att se vem i familjen som hade gissat rätt.

Betyg: 3

Pernilla Malmström

Mästarnas mästare

Tillverkare: Alga

Ålder: 10 +

Antal spelare: 3-6

Vad spelet går ut på: Att ta sig runt en spelplan och samla poäng i olika grenar. De två med högst poäng möts i en ”stavduell” för att kora vinnaren.

Omdöme: Tanken att göra ett sällskapsspel av tv-succén Mästarnas Mästare är god men för lite tid har lagts ned på att göra tävlingsmomenten kluriga och spännande. De flesta är antingen en gäspning eller nästintill obegripliga och de fysiska grenarna passar bäst för 5-åringar.

Betyg: 1

Jenny Lindhammar

När då då?

Tillverkare: Kärnan (Egmont Publishing)

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 2-8

Vad spelet går ut på: Att samla kort (rätta svar) och bilda en tidslinje. Den som först får tio kort vinner

Omdöme: Ett sällskapsspel i ordets rätta bemärkelse om vad man minns mest och bäst. Lätt att lära. Om prylar, uppfinningar, underhållning, sport, kända personer, nyheter med mera. Lagom svårighetsgrad på frågeställningarna. Alla över 15 år kan vara med.

Betyg: 3

Bosse Lundkvist

MIG, Mobile Intelligence Games

Tillverkare: Compete Now

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 2-6 (eller spela i lag)

Vad spelet går ut på: Spelarna slår två tärningar. Den ena visar frågekategori, den andra visar om du har MIG-chans. Svarar du rätt på en fråga som ej innebär MIG-chans får du fortsätta att slå, svarar du fel går turen till nästa spelare. Svarar du rätt när du har MIG-chans får du sätta ett kryss i rätt kategoriruta på spelblocket och sedan går turen över till nästa spelare. Den som först får alla kategorirutorna markerade, det vill säga har svarat rätt på alla ämnesfrågorna när tärningen visat MIG-chans, vinner spelet.

Omdöme: Allmänbildande, aktuellt och roligt på samma gång. 1560 utmanande och lagom svåra frågor. Kan med fördel spelas i lag med både vuxna och barn. Kartongen är inte större än en pocketbok, perfekt att ta med i bilen, på stranden, på flyget, ute i naturen eller spela hemma runt soffbordet.

Betyg: 4

Haidie Lundman

Memento

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: 2-6

Vad spelet går ut på: Vänd på brickorna och bli den som hittar flest par.

Omdöme: En rolig variant av det klassiska memory. Brickorna är större och man väljer själv hur stor spelplanen ska vara. Spelet riktar sig till de minsta, innan vi ens hade börjat spela så hade djuren fått egna namn.

Betyg: 3

Sebastian Sandsten

Triominos Tribalance

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 6 år

Antal spelare: 2-3

Vad spelet går ut på: Placera dina sifferstaplar på så höga poäng som möjligt utan att balansbrickan tippar i bordet.

Omdöme: Ett riktigt roligt spel för såväl vuxna som för barn. Det gäller att vara både strategisk och taktisk. Att sikta på de högsta poängen innebär också högre risk. Enkla regler och det går fort att komma igång.

Betyg: 4

Sebastian Sandsten

Tv-seriespelet

Tillverkare: Nicotext

Ålder: 15 +

Antal spelare: 3 +

Vad spelet går ut på: Detta frågesport utmanar dina kunskaper om tv-serier. Med 500 frågor i fem kategorier visar du dina vänner var var Tv-skåpet ska stå.

Omdöme: Tillhör du Netflixgenerationen som nöter tv-serier på löpande band? Då är den här frågesporten ett nördigt alternativ till Trivial Pursuit. Spelet engagerar hela familjen och kategorin ”Oldies but Goldies” ger även nostalgiska föräldrar och en chans att hänga med.

Betyg: 4

Joel Gustafsson

Pettsson och Findus – Stora sakletarspelet

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2-4

Vad spelet går ut på: Leta rätt på saker som kanske finns gömda på ditt kort.

Omdöme: Ett uppfinningsrikt spel där även den mindre kan vara med. Lätt att följa med och lätt att förklara. Gillar idén med memory tänket, Leta saker, försöka komma ihåg och framförallt rolig detalj med timglaset.

Betyg: 3

Stefan Hedkvist

Ritjakten

Tillverkare: Ninja Print

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2-6

Vad spelet går ut på: Rita och gissa dig till seger i en Cirkusinspirerad miljö.

Omdöme: Första spelet jag har spelat där alla i familjen kan vara med och rita samt gissa. Nivåerna är olika med både svårare kort och lättare kort. Idén med cirkus tror jag kan locka en hel del, framförallt mindre barn. Kul, snabbt och framförallt roligt.

Betyg: 4

Stefan Hedkvist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!