På semestern tar vi beslut om karriären

Sommarledigheten är inte bara en tid för avkoppling och återhämtning. Många passar också på att fundera kring den personliga utvecklingen och familjelivet.

14 augusti 2019 08:15

I sommar har flera tunga namn inom svenskt näringsliv meddelat att de går vidare i sina karriärer. Johan Dennelind lämnar jobbet som vd och koncernchef för Telia under 2020. Saabs vd Håkan Buskhe försvinner från sin post efter årsskiftet och detsamma gör Björn Rosengren som lämnar Sandvik för verkstadsjätten ABB.

Och näringslivshöjdarna är inte ensamma. En ny omfattande undersökning från Manpower group visar att semestern är en tid då många passar på att se över karriären och söka nytt jobb – inte minst chefer. En fjärdedel, 27 procent, har flera gånger sökt ett jobb under semesterperioden. Hos unga under 30 år är det ännu mer vanligt. 55 procent svarar också att de tagit karriäravgörande beslut på semestern. Bland chefer är siffran 66 procent.

Tid för reflektion

Christina Stielli, organisationsutvecklare och jobbcoach, känner väl igen fenomenet att flera livsavgörande beslut fattas under sommarsemestern – både vad gäller karriär och familjeliv.

Det finns tid för reflektion och alla tankarna som man har haft under högsäsongen när man springer i ekorrhjulet kommer man i kontakt med vare sig man vill eller inte när man sitter där på landet eller på en stol utanför tältet.

Söndagsångest

Tydliga tecken på att det kan vara dags att byta jobb är att man inte längre känner glädje och motivation, man kan allt och har inga möjligheter att avancera och utvecklas.

Har man söndagsångest lite för ofta skulle jag se det som en varningsklocka, säger Christina Stielli.

Att chefer i så pass hög grad använder semestern till att göra avväganden kring den egna karriären kan hänga samman med att de sällan annars får tid till detta.

Har man personalansvar innebär det ett konstant tryck och då är det inte läge att säga att "nu ska jag ta ledigt i tre dagar och tänka på min personliga utveckling".

Drivkraft

TT: Är det en tillfällighet att så många näringslivsprofiler rör på sig just nu?

När man byter jobb på den här nivån så har det ju naturligtvis föregåtts av ett antal månaders diskussioner och förhandlingar, men det är klart att man inspireras – och även i viss mån stressas – av varandra. Särskilt om man har sin identitet i arbetet.
Det gäller att vara lyhörd och ta reda på vad som är ens drivkrafter. Vad är det som är viktigt för mig? Man behöver faktiskt inte byta jobb för att alla andra gör det.
Sex tecken på att det är dags att byta jobb

1. Du har en ständig déjà vu-känsla

När du blickar framåt i tiden och ser de projekt och utmaningar som väntar inser du att du redan gjort allt många gånger tidigare.

2. Du hindras från att växa

Du gör ett bra jobb på din nuvarande position och där ser du ut att bli fast. Några befordringar eller större lönehöjningar är inte att vänta.

3. Du blir placerad i ett fack

Har man varit på ett ställe länge är det lätt att bli placerad i ett fack av chefer och kollegor. Där ingår ens personlighet samt styrkor och svagheter inom yrket.

4. Du kan företaget – utan och innan

Det finns inget inom organisationen som du inte har koll på – i detaljnivå. Därför kommer andra till dig och ber om hjälp men du får ändå inget inflytande.

5. Du saknar förebilder

Eftersom du varit så länge på samma jobb finns det ingen högre chef som kan mer än du. Därför är det svårt att ha någon att se upp till och lära sig mer av.

6. Du har söndagsångest

En vanlig känsla, men för dig börjar den bli outhärdlig. Bara tanken på att behöva gå till jobbet på måndagsmorgonen skapar obehag.

Källa: Forbes

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!