Stall utlyser belöning för att stoppa djurplågare

En belöning på 10 000 kronor till den som kan lämna in avgörande tips på vem som skadar deras hästar.

2 november 2017 08:02

Det lovar ett stall i Luleå, i sociala medier, efter att deras hästar ska ha skadats i hagen.

Händelserna är polisanmälda och hos polisen finns nio anmälningar, samliga inkomna under 2017.

– De är fördelade på flera olika målsägare i det här stallet och i huvudsak rör det djurplågeri. I ett par fall handlar det om skadegörelse, säger Martin Wass, polis.

Enligt polisanmälningarna är det någon som skär hästarna med kniv på kroppen och vid något fall bredvid vulvan.

– Senast i tisdags hade jag kontakt med en av anmälarna. Hon lät lätt förtvivlad och undrade vad de skulle göra. Under sommarmånaderna har hästarna fått vara i fred, men nu ska det ha börjat igen. De säger unisont att skadorna inte är orsakade av någon annan häst, säger han.

Polisen har inga vittnesuppgifter, ingen har sett något under hela det här året.

– Hästägarna har suttit nattvakt och haft kameraövervakning, men ingenting.

Han säger också att de inte vill låsa in hästarna i stallet för att förhindra att de ska skadas då de befarar att någon ska tända eld på byggnaden.

I september var polisen till stallet för att ta emot en anmälan, men då de inte kunde säkra några spår lades fallet ner samma dag. I samband med de andra polisanmälningarna har ingen förundersökning inletts.

– Dyker de upp något att gå på så återupptar vi förundersökningen igen.

Varje år görs ett 50-tal anmälningar om djurplågeri i Norrbotten. Få rör hästar men i december i år inkom ett som gällde en häst i ett annat stall. Enligt målsägande har hästen fått ett föremål infört i vulvan så att det började blöda ordentligt.

– Sånt här förekommer både här och i landet i övrigt, det vet vi. Ofta handlar det om enskilda personer, motivet till sånt här har jag lite svårt att fånga. Jag vet inte om det ligger på det personliga planet eller om det är folk som är allmänt störda. Det kan även ligga något mot djurhållningen, säger Martin Wass.

Norrbottens Media har sökt hästägarna för en kommentar. Men de avböjer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Rasimus/Norrbottens media

Ämnen du kan följa