SSAB i Luleå importerar kol från Australien

SSAB importerar kol från andra sidan jorden men redovisar inte sin klimatpåverkan.

Hur stora mängder kol som SSAB i Luleå använder sig av är svårt att säga menar SSAB i Luleås kommunikatör Åsa Bäcklin.

Hur stora mängder kol som SSAB i Luleå använder sig av är svårt att säga menar SSAB i Luleås kommunikatör Åsa Bäcklin.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå kommun2019-11-19 11:32

Förra året toppade SSAB tidsskriften Sveriges Naturs lista över de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige då de släppte ut 4,9 miljoner ton koldioxid. Nu rapporterar Aftonbladet om att den kol som företaget använder för att hålla igång sin stålproduktion kommer från andra sidan världen, nämligen Australien och Nordamerika. 

Enligt Aftonbladet importerade SSAB 2,5 miljoner ton kol till anläggningarna i Sverige och Finland under förra året. För Aftonbladet vill de inte uppge hur mycket av detta som används i de svenska anläggningarna. Och hur mycket kol som SSAB i Luleå använder för att hålla igång deras stålproduktion kan inte heller SSAB i Luleås kommunikatör Åsa Bäcklin svara på. 

–  Det är jättesvårt att säga, vi har en masugn i Luleå och de har två stycken i Oxelösund. Men å andra sidan är vår masugn större än någon av deras. 

Det kol som SSAB använder sig av ska enligt Aftonbladet inte vara inräknat i summan av hur stora utsläpp som SSAB gör varje år. Varken brytningen eller frakten till Sverige är inte heller något som företaget betalar någon miljöskatt för. 

Aftonbladet har pratat med David Kihlberg på Naturskyddsföreningen som tycker att SSABs användande av kol är förödande. 

– Det stora problemet är att de använder kolet, inte var det kommer ifrån. Men allt annat lika är det naturligtvis ännu värre att de dessutom behöver skeppa kolet runt halva jorden, säger han till Aftonbladet. 

Han ser ett stort problem i att SSAB och liknande företag inom stålindustrin inte betalar miljöskatter som matchar den mängd som de släpper ut. 

– Det tar helt bort incitamenten att ställa om, både att skifta från fossil energi och från att minska sin energianvändning. Vi ser att industrierna är de riktigt stora utsläpparna som inte minskar sina utsläpp.

SSAB arbetar just nu med projektet Hybrit där de tillsammans med LKAB och Vattenfall ska sikta på att ha lösningen för fossilfritt stål. Projektet innebär att de vill framställa stål med vätgas istället för kol. Målet med Hybrit är att företaget ska bli först i världen med fossilfritt stål och leverera det till år 2026. Samtidigt ska de ersätta sin masugn i Oxelösund med en elektrisk ljusbågsugn år 2025 vilket de tror kan minska deras utsläpp med 2 miljoner ton koldioxid i per år. 

Vi har försökt nå SSABs presschef Mia Widell samt SSAB i Luleås kommunikatör Åsa Bäcklin för ytterligare kommentarer utan framgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!