Miljonsatsning på artificiell intelligens

Kempestiftelserna finansierar sex forskartjänster inom artificiell intelligens vid LTU under de kommande två åren.

Foteini Liwicki, universitetslektor i maskininlärning, George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI och Marcus Liwicki, professor i maskininlärning vid Luleå tekniska universitet.

Foteini Liwicki, universitetslektor i maskininlärning, George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI och Marcus Liwicki, professor i maskininlärning vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå kommun2019-12-05 11:14

– Forskarna kommer fokusera på ett brett utbud av ämnen, allt från spelteknik och it i processindustrin till datacenterautomation, robotik och hälsa, säger Marcus Liwicki, professor i maskininlärning vid Luleå tekniska universitet.

Sammantaget kommer Kempestiftelserna att bidra med 4,2 miljoner kronor för forskning relaterad till AI. Stödet från stiftelserna bidrar till att AI-forskningen vid Luleå tekniska universitet kan fortsätta på den inslagna vägen att under de kommande tio åren göra Luleå till en flaggskeppsregion inom tillämpad AI och innovation. 

Det övergripande målet är att förbättra kvaliteten på produktivitet, innovation, teknik och alla former av verksamheter som AI på sikt kommer att påverka i vår vardag och inom områden såsom hälsa, utbildning och konst. Tanken är att målsättningen så småningom ska utvidgas att gälla även nationell och europeisk nivå. Med AI-forskningen vill Luleå tekniska universitet skapa en direkt och hållbar inverkan på samhället.

– Vi vill skapa en kritisk massa av forskare runt det tematiska området tillämpad artificiell intelligens. Luleå tekniska universitet är en stark aktör inom många forsknings- och innovationsområden relaterade till AI, säger Marcus Liwicki.

Det är Applied AI Excellence Centre vid Luleå tekniska universitet som samordnar de sex tjänsterna. Universitets intention är att upprätta tvärvetenskapliga projekt med tillämpad AI i fokus där samarbete med industrin råder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!