LO vill stötta unga arbetslösa

En ny rapport från LO visar att drygt 117 000 ungdomar varken arbetade eller studerade i Sverige under 2012. I Norrbottens län handlar det om cirka 2 700 personer, vilket motsvarar 8,3 procent av de mellan 16 och 25 år.

9 februari 2015 10:21

– Det är brådskande att få till reformer som stöttar dessa individer. Att ha ett arbete är grunden för den självständighet som vi alla vill ha i våra liv, det handlar om rätten att få bli vuxen på riktigt, säger Krister Johansson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

Stort ansvar

Närmare hälften av unga mellan 20 och 25 år som varken studerar eller arbetar saknar gymnasieutbildning. LO föreslår nu att gymnasieskolan görs obligatorisk så att fler går klart sin utbildning.

Misslyckas samhället med att växla in nya generationer i arbetslivet äventyras ungas hälsa och framtidsutsikter, skriver LO i ett pressmeddelande.

– Nu vilar ett stort ansvar på den nya regeringen. Garantin för att ingen ungdom ska gå utan arbete, utbildning eller praktik längre än 90 dagar får inte stanna vid ett snyggt förpackat vallöfte, säger Krister Johansson.

LO:s förslag

Tidiga sociala investeringar

Obligatorisk gymnasieskola

Stärk studie- och yrkesvägledningen

Ökad samverkan mellan myndigheter

Bygg ut vuxenutbildningen

90-dagarsgarantin

Bättre villkor för unga på arbetsmarknaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!