Fjällräddare attackerade med skidstavar

I Norge kommer rapporter om att frivilliga fjällräddare från Röda Korset har blivit attackerade av människor med skidstavar i påskfjällen.

Anledningen: De har kört snöskoter.

31 mars 2018 22:30

– Vi har rätt och slätt blivit slagna efter tre gånger i dag, säger den operativa ledaren för Röda korsets fjällinsats i Nedre Setesdal, Magnus Heggernes, till tidningen Fædrelandsvennen.

Han är chockad över beteendet och säger att både räddningsarbetarna och snöskotern var väl märkta med ”Röda Korset”.

– Det finns en anledning till att vi åker snöskoter. Vi är där för att hjälpa till, inte för att köra runt och leka, säger han.

Det är inte första gången det kommer uppgifter om att arga skidåkare irriterar sig på fjällräddare på snöskoter. För några år sedan rapporterade NRK om återkommande stavangrepp mot snöskotrar i Valdres, och om liknande förhållanden 2006 i Bymarka i Trondheim. Även VG har rapporterat om fenomenet på flera platser i landet.

Hittills under påsken har Röda Korsets friviliga transporterat fyra lätt skadade personer ut från området runt de populära längdskidspåren i Høgås.

– Någon kom bakifrån och slog efter oss för att vi inte körde fort nog. Andra skällde ut oss för att vi förstörde spåren, något vi inte gjorde. Jag orkade inte diskutera med dem och önskade dem bara glad påsk, säger Heggernes till Fædrelandsvennen. (TT-NTB)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!