Oönskade kläder toppar annonssajter

Många tvingade nog fram ett leende och ett mer eller mindre glättigt "tack" någon gång under gårdagens julklappsutdelning. Alla har inte hjärta att göra sig av med gåvorna. Men en hel del oönskade klappar säljs vidare på nätet, inte minst mjuka paket.

25 december 2015 13:18
Det börjar komma i gång redan på julaftonskvällen. Sedan kommer det in fler och fler annonser under juldagen, säger Bessie Wedholm, presschef på Blocket.

Kläder verkar vara bland de klappar som är minst eftertraktade i år.

Sugna på pengar

Bland de första sakerna som lades upp på Blocket i går kväll och som säljarna beskrev som oönskade julgåvor fanns flera i den kategorin: en päls, ett par skor, en fluga och ett halsduksset - "julklapp som vi inte behöver så vi tänker att lite extra pengar är aldrig fel", lyder den sistnämnda annonsen.

Samma trend noteras av auktionssajten Tradera.

Mycket av det som dyker upp just nu är märkeskläder och inredning. Och även samlarsaker, säger Marcus Almén, pr-ansvarig på företaget.

80 procent av drygt 1 000 svarande i en undersökning som Tradera låtit genomföra uppger att de någon gång fått en julklapp som de inte velat ha.

Varning för stöldgods

De flesta av dem anger att de väljer att behålla den oönskade gåvan. Men en tiondel passar på att försöka tjäna en hacka på nätförsäljning.

Som köpare gäller det dock att se upp för att inte riskera att bli inblandad i häleribrott. Polisen varnar för att det kan finnas stulna varor bland de saker som säljs på nätet i juletider. Nyligen hittades misstänkt stöldgods till ett värde av omkring 200 000 kronor hemma hos en man som tros ha planerat att sälja det på Tradera.

Man bör vara uppmärksam på om det är ett extremt billigt i förhållande till vad priset i butik är. Helt nya produkter i förpackningar som är obrutna kan också vara en varningsflagg. Det bästa är att ta kontakt med säljaren och till exempel be att få se ett kvitto, säger Marcus Almén.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!