Olycksplanet bärgat utanför Umeå

Flygplanet som på söndagen störtade utanför Umeå har bärgats. Planet och lösa delar ska nu transporteras till Strängnäs för undersökningar.

17 juli 2019 16:15

Under onsdagseftermiddagen avslutades arbetet vid ön Storsandskär.

Bärgningen är avslutad av flygplanskropp och lösa delar, och därmed är också avspärrningen hävd, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

Dykare och drönare från polisen har under dagen bistått Haverikommissionen i sökandet efter vrakdelar, som nu skickas till Haverikommissionens anläggning i Strängnäs.

Polisen är fortsatt intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten, enligt Malin Axroth.

Påträffar man föremål man tänker kan komma från haveriet ska man direkt kontakta polisen. Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet.

Samtidigt med utredningen pågår identifieringen av de personer – piloten och åtta fallskärmshoppare – som omkom i olyckan.

Målsättningen är att den ska vara klar i slutet av veckan, och den prognosen ser ut att hålla, säger Malin Axroth.
Fakta: Flygolyckan utanför Umeå

Söndagen den 14 juli klockan 13.33 lyfte ett mindre flygplan från Umeå flygplats. Planet var av modellen Gipps Aero GA8 Airvan och tillverkat i Australien. Klockan 14.12 fick flygtornet ett haverilarm och planet kraschade på ön Storsandskär i Umeälvens mynning. Ombord befann sig en pilot och åtta fallskärmshoppare, som samtliga omkom. Statens haverikommission, som utreder olyckan, har bekräftat att planet bröts sönder i delar innan det nådde marken.

Olyckan är den femte dödligaste civila flygolyckan i Sverige genom tiderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!