Nya övergrepp och ökat våld i Myanmar

Situationen i delstaten Rakhine i Myanmar har förvärrats. Militären attackerar bebodda byar och stoppar människors tillgång till mat och humanitär hjälp, enligt en ny rapport från Amnesty.

11 februari 2019 08:26

Runt 5 200 människor från Rakhine i Myanmar har tvingats på flykt sedan december förra året.

Det uppger människorättsorganisationen Amnesty i en rapport som publicerades på måndagen.

Konflikten mellan muslimerna och den buddhistiska majoriteten i Myanmar har hållit på i årtionden. Hösten 2017 slog militären hårt mot de muslimska rohingyerna i Rakhine. 10 000 människor dog och 700 000 flydde till grannlandet Bangladesh. Enligt FN:s utredare utförde militären massmord och våldtäkter på rohingyer med folkmord som uppsåt.

Det har sedan dess varit fortsatt oroligt i delstaten och när buddistiska rebeller under namnet Arakan-armén attackerade flera polisstationer och dödade 13 poliser i början av januari förvärrades situationen ytterligare. Regimen gav armén i uppdrag att slå ned mot rebellerna i Rakhine och enligt Amnesty är det samma styrkor som deltog i förföljelsen av rohingyer 2017 som på nytt begår allvarliga övergrepp mot civilbefolkningen i delstaten.

"Trots internationell fördömelse av de grymheter militären i Myanmar utfört pekar allt bevis på att de skamlöst fortsätter att begå ännu allvarligare övergrepp", säger Tirana Hassan vid Amnesty International i rapporten.

Fakta: Rohingyer i Myanmar

Rakhine är samma provins varifrån hundratusentals muslimska rohingyer tvingades fly till grannlandet Bangladesh sedan militären slagit ned hårt mot dem under 2017.

Över 700 000 människor drevs på flykt och omkring 10 000 människor dödades, vilket enligt FN förmodligen är en låg uppskattning.

Enligt FN:s utredare utförde militären massmord och våldtäkter på rohingyer med folkmord som uppsåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!