Mys med vännerna till advent

Nedräkningen till jul har börjat. Bjud in till adventsmys med söta och matiga tilltugg. Och värm er med glögg som du har gjort själv.

18 november 2019 08:31

Det är mörkt i köket och vi ska snart gå och lägga oss. Det sista vi gör är att sila lagen till glöggen. Kryddorna har legat ett par timmar tillsammans med vin och äppelmust för att få rätt smak. Det doftar jul i hela köket.

För oss är det startskottet på julfirandet.

En tradition

Först ut är advent. Adventssöndagarna är tid för både mys och umgänge. Inte helt otippat brukar samtalet om nya glöggsorter komma upp, och hur de smakar.

Glögg kommer från ordet glödga som betyder att värma upp. Under medeltiden i Europa var det kryddade varma vinet populärt. I Sverige har vi hållit fast vid glöggtraditionen, främst kring juletid.

Egen glögg

Imponera på gästerna och gör en egen glögg i år. Med äppelmust, vitt vin, äpple och apelsin, samt saffran eller granatäppelkärnor för att få den fina färgen, har du snabbt en egen adventsdryck. Krydda med kryddnejlika, kardemumma, kanel, pomerans, ingefära och stjärnanis. I vårt recept behöver inte kryddorna ligga och dra i timmar, de får ett snabbt uppkok med must och vin. Tänk på att kryddorna inte ska dra för länge, då blir smaken för besk och tråkig. Vill du ha en spritigare karaktär kan du spetsa med rom eller konjak som bryter fint med kryddorna. Bjud på både söta och matiga tillbehör. Prova gärna våra recept som består av två av varje.

Saffransbrownie

För 15 bitar, 45 minuter

En liten långpannekaka som skärs i rutor och garneras med färskostkräm. Kakan är lite smulig, men ljuvligt god.

2 ägg

2 1/2 dl strösocker

1/2 g saffran

150 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl vetemjöl

200 g hackad vit choklad

Vit färskostkräm:

50 g rumsvarmt smör

3 dl siktat florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g färskost

Garnering:

hallon

florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran och rör om. Låt svalna.

2. Vispa samman ägg och socker pösigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt saffranssmör och vetemjöl. Rör samman till en jämn smet.

3. Tillsätt den hackade chokladen och bred ut smeten i en form, cirka 20 x 30 centimeter, klädd med bakplåtspapper. Kakan ska vara cirka 1 centimeter på höjden.

4. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 35 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten. Tag ut, låt svalna och dela i rutor.

5. Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker till en kräm. Vispa ned färskosten. Spritsa ut blandningen på rutorna.

6. Vid servering, garnera med färska hallon och sikta lite florsocker över.


Kolapannacotta med pepparkakssmak

För 6 portioner, 20 minuter + 4 timmar i kylen

Perfekt tillbehör till adventsmyset. Görs dagen innan och toppas en stund innan servering.

3 gelatinblad

5 dl vispgrädde

1 burk dulce de leche, karamelliserad mjölk á 397 g

1 1/2 msk pepparkakskrydda

Topping:

3 apelsiner

2 msk lingon

Gör så här:

1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp vispgrädde i en kastrull, tag av från värmen. Vispa genast ned burken med dulche de leche tillsammans med pepparkakskryddan.

3. Tag upp gelatinbladen och krama ur all vätska, tillsätt dem i blandningen under fortsatt vispning.

4. Häll smeten i 6 stycken glas eller koppar och förvara kallt gärna i kylen i minst 4 timmar.

5. Skala och dela apelsinerna i bitar och blanda samman med lingon. Toppa pannacottan med fruktblandningen vid servering.


Äppelglögg

Till 1 liter, 10 minuter

God och frisk glögg, välj en inte allt för söt must. Ersätt vinet med dubbel mängd must för en alkoholfri glögg.

5 dl vitt vin

5 dl äppelmust

2 msk råsocker

2 kanelstänger

1 1/2 tsk kardemummakärnor

3 stjärnanis

3 kryddnejlikor

Servering:

1 apelsin

1 äpple

Gör så här:

1. Blanda samman vin, äppelmust, råsocker, kanelstänger, kardemumma, stjärnanis och kryddnejlikor i en kastrull och värm upp utan att det kokar.

2. Skrubba apelsinen väl och skiva den tunt. Tvätta och skiva äpplet. Servera i glöggen.


Ädelostfylld brietårta med nötter och frukt

Frö 6–8 portioner, 15 minuter

Spännande tilltugg där gästerna skär sin egen bit. Tårtan ska serveras rumstempererad.

500 g brietårta

Fyllning:

140 g ädelost

1/2 dl vispgrädde

Topping:

1–2 fikon i klyftor

1/2 granatäpple

1/2 dl valnötter

1–2 kvistar rosmarin

1 msk hackade pistaschnötter

3 msk pekannötter

2–3 msk flytande honung

Gör så här:

1. Dela brieosten på mitten så att du får två bottnar. Mosa ädelost och blanda samman med grädde i en bunke. Bred ut på den ena av brieosthalvorna. Lägg på den andra halvan.

2. Dekorera tårtan med nötter, frukt, rosmarin och ringla över honung. Servera den rumstempererad.


Minipajer med lax

För cirka 18 stycken, 25 minuter

De små pajerna kan serveras varma, kalla eller ljumna. Det går bra att även toppa med någon form av skinka eller soltorkade tomater.

1 rulle kyld smördeg

1 dl vispgrädde

1 ägg

1 dl riven lagrad ost

3 msk dill, finhackad

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Topping:

100 g kallrökt lax, skivad

dill

1 citron, skivad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rulla ut smördegen och skär ut kvadrater om 6 x 6 centimeter. Placera rutorna i minimuffinsbleck eller i små muffinsformar.

3. Vispa samman grädde och ägg. Salta och peppra.

4. Fördela riven ost och hackad dill i formarna och häll i ägg- och gräddblandningen. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 12–14 minuter eller tills pajerna stannat helt och fått fin färg.

4. Tag ut och garnera med strimlad lax, dill och citron.


Att dricka till

Tegnér & Son Wilckens fat (96002), 89 kronor.

Alkoholfritt: God jul Glögg Röd Ekologisk (11932), 30 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!