Mosul det stora målet i Irak

Åtta månaders strid gav slutligen resultat. Irakiska styrkor uppger att den irakiska flaggan åter vajar över al-Ramadi.

Nästa steg tros vara al-Falluja och sedan strategiskt viktiga Mosul - Iraks näst största stad.

28 december 2015 22:36
Mosul är en storstad som man kommer strida om gata för gata, säger Samuel Bergenwall, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Irakiska styrkor sveper al-Ramadi efter minor och bomber, ännu är det inte helt säkert att röra sig på gatorna i den viktiga staden i provinsen al-Anbar. Men trots det ses återerövrandet av al-Ramadi som en viktig delseger för den irakiska armén. På bilder från nyhetsbyrån Reuters syns svartklädda män dansa och sjunga, överlyckliga över att äntligen ha lyckats med att trycka tillbaka extremistgruppen Islamiska staten (IS).

Säkerhetsstyrkor kontrollerar alla gator. Det finns inget motstånd från Daish (IS) kvar, säger Ibrahim al-Fahdawi, officer i de irakiska styrkorna, till Reuters.

Ramadi viktigt

IS intog al-Ramadi i maj. Provinsen al-Anbar gränsar mot Syrien och binder ihop de områden extremisterna kontrollerar i de båda länderna. Att de irakiska regeringsstyrkorna nu lyckas återta staden är ett betydande bakslag för sunnimuslimska IS.

al-Ramadi är viktigt och att det fallit kan vara ett tecken på att IS försvagats, säger Bergenwall.

Det faktum att en stor del av de områden som IS kontrollerar är sunnimuslimska och att trupperna som försöker att återerövra områdena ofta är shiamuslimer komplicerar situationen.

al-Ramadi erövrades med tre olika styrkor, armésoldater, en enhet för terrorbekämpning och med hjälp av beväpnade lokala stammar, säger Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotteakademin, till TT.

Spänningar hindrar

Den senare gruppen ska omvandlas till ett regeringsgarde enligt ett regeringsbeslut, säger Ahlberg. Men något sådant har ännu inte skapats. En förklaring till det kan vara att spänningarna mellan shia- och sunnigrupperingar alltjämt är stora.

De här grupperna har ännu så länge bara lätta vapen och är dessutom mycket kritiska till det shiitiska etablissemanget (i Bagdad), säger Ahlberg.

Striden om Mosul

Nu lovar Haider al-Abadi, Iraks premiärminister, triumfatoriskt att hans styrkor ska besegra IS under nästa år.

Nästa steg i offensiven mot IS tros enligt flera bedömare vara al-Falluja sju mil väster om huvudstaden Bagdad. De avgörande striderna kommer dock stå drygt 30 mil norrut i storstaden Mosul och i den syriska staden al-Raqqa.

Frågan är om det blir de irakiska styrkorna som tar nästa steg, eller om det blir ett sammanslaget angrepp. Ett sådant angrepp skulle kunna ske genom den irakiska armén, kurdiska grupper och sunniarabiska stammar understödda av den USA-ledda koalitionen eller av olika shiamiliser med stöd av Iran, säger Samuel Bergenwall.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!