Medelhavets slumrande skönhet

Menorca har fler stränder än både Mallorca och Ibiza tillsammans, en oexploaterad skönhet som fått Unesco att utse större delen av ön till världsarv. Dessutom ett tillbakalutat lugn och ett perfekt ställe för dem som älskar att vandra, cykla eller rida i en orörd natur.

12 juni 2019 08:31

Menorca har haft ett rykte om sig att vara Mallorcas och Ibizas sömniga lillasyster, men det är inte längre sant. Ön har vaknat upp och är hetare och attraktivare än någonsin. I mer än 30 år har jag rest fram och tillbaka till Mallorca och till Ibiza likaså, men som så många andra alltid valt bort Menorca, vilket visar sig vara ett stort misstag. Ön blev en oväntad och spännande ny bekantskap.

Det är tidigt på morgonen i Cala Galdana på Menorcas sydkust när jag tillsammans med guiden Gustavo lämnar byn bakom mig i kajak och styr ut över den vackra viken. Vi glider stilla och tyst mot öppet vatten för att följa kustremsan med vita, orörda sandstränder och grottor. Ovanför reser sig omväxlande sandstensklippor och gyllenbruna megalitklippor. Utan förvarning öppnar sig plötsligt en klyfta i strandkantens bergmassiv och vi styr sakta in i en kanal som slutar i en grotta dit ljuset knappt når.

Ingen stress

Rytmen på Menorca är annorlunda än på systeröarna. Här råder långsamhetens lov, ingen stress. Det pastorala, böljande gröna landskapet på västra sidan sänker pulsen och man kommer sakta in i öns egen andning.

Här betar kor överallt som ger oss de finaste ostarna. Och så har vi det kristallklara vattnet förstås, bästa dykvattnet i hela Medelhavet, säger Gustavo.

Här produceras dessutom landets bästa saffran och den bästa olivoljan enligt menorcerna själva. Det brittiska inflytandet mellan åren 1708 och 1783 innebar början till en omfattande ginproduktion, men mest känt är nog tillverkningen av bijouterier, skor och framförallt de klassiska spanska sandalerna, Abarca.

Massor av badvikar

Namnet har ön fått efter romarna som anlände dit på 100-talet efter Kristus. "Minorca" betyder liten, medan storebror Mallorca fick sitt namn efter ordet "major" som betyder stor. Menorca motsvarar ytan av halva Öland med en kuststräcka på 200 kilometer. Här ryms mer än ett hundratal badvikar med små jungfruliga sandstränder, så kallade ”calas”. Menorca är inte lika bergig som sina systrar och den högsta punkten, El Toro i mitten av ön, är 358 meter över havet. Landskapet på den västra halvan av ön är ändå vackert kuperad mot den medeltida staden Ciutadella. Österut är det plattare där huvudorten Mahón, Maó på katalanska, ligger och som lär rymma en av världens största naturliga hamnar.

Kristallklart vatten

Nästa dag gör jag en vandring längs leden Cami de Cavalls, från Cala Galdana till vikarna Macarella och Macarelleta. Vandringsleden som går runt hela ön har gamla anor sedan 1300-talet. Från början var det en transportväg mellan vakttornen och försvarsanläggningarna som tidigare fanns längs kusten. Efter en timmes promenad når jag Cala Macarella, men viker av strax före trapporna som leder ned till badviken med sitt blåa kristallklara vatten. Jag fortsätter och kommer fram till den mindre och viken Macarelleta. Det är tyst och stilla, och jag har stranden nästan för mig själv.

Här träffar jag på det unga Göteborgsparet Robert och Sofie som tillbringat sin semestervecka med utgångspunkt i Cala Galdana, som är en av de populäraste semesterorterna tillsammans med Cala en Bosc.

Här är litet, mysigt och lugnt. Stränderna är ju magiskt fina, säger Sophie innan hon och pojkvännen vandrar vidare mot stranden Cala Mitjana.

Fritt i luften

Efter ett besök på vingården Binifadet, Menorcas största vingård, beger jag mig till andra änden av ön. Jag kör tvärs över till charmiga staden Ciutadella. Där blir det lunch på Café Balear och en klassisk måltid, caldereta de langosta (lobstergryta), som är öns signum och en oliaigo (tomatsoppa med chili och peppar).

Men innan jag lämnar Maó har jag fått tipset av Fernando att besöka hans vän som driver en av öns mest spektakulära barer, Cave den Xoroi, som troligen är en gammal romersk gravplats. I dag finns här barer och diskotek med gångar och grottor uthuggna i den mäktiga klippväggen utanför orten Sant Lluís. Barerna tycks hänga fritt i luften, 50 meter över vattenytan. Ett mer romantiskt barhäng i solnedgången får man leta efter.

Menorca

+Tåg eller flyg

Flera charterbolag anordnar resor till Menorca med flyg, ofta via Mallorca eller Barcelona. Reguljärt är enklast till Mallorca och därifrån båt alternativt inrikesflyg. Det går dagliga färjor mellan Alcúdia på Mallorca och Ciutadella på Menorca som kostar cirka 400 kronor.

Tåg från Malmö till Barcelona och därifrån med båt till Menorca. Totalt tar det cirka 40 timmar och kostar från 2 900 till 5 700 kronor för en enkelbiljett.

+Klimatpåverkan

Exempel på genomsnittligt koldioxidutsläpp inklusive höghöjdseffekt med flyg: Stockholm–Menorca via Barcelona 872 kg/person, från Köpenhamn 738 kg/person och från Göteborg 784 kg/person, tur och retur.

Anm. Flygutsläppen är i snitt cirka 1,1 ton per svensk invånare och år, vilket är ungefär fem gånger högre än det globala genomsnittet. Se koldioxidutsläpp för olika transportalternativ på klimatsmartsemester.se

Källa: ICAO, Chalmers

+Bästa tiden

Turistsäsongen går från maj till oktober, men ön är som vackrast tidigt på våren i maj eller början av juni alternativt på hösten i september, oktober. Vill man ha lugn och ro ska man undvika de hetaste månaderna juli och augusti.

+Äta och bo

Hostal Residencia Ciutadella

Ett enkelt men omtyckt och prisvärt hotell i den medeltida staden Ciutadella. Pris per natt cirka 1 000 kronor.

Adress: Carretera Santandria 10, Ciudadela

Artiem Carlos 3

Fyrstjärnigt hotell vid i Maós hamn intill Es Castell med Solterrass och pool ut mot havet. Hotellet ligger bara tio minuters promenad från hamnkvarteret Cales Fonts, med alla sina pittoreska byggnader och restauranger. Hotellet tar bara emot vuxna gäster. Priset ligger runt 2 000 kronor natten.

Adress: Carrer Carles III, 2–4, Es Castell

Hotel Audax

Ligger ett stenkast från stranden i Cala Galdana med ett poolområde i terrasser. För den aktive finns allt från kajakpaddling och vattensport till cykelgrupper och gym. Pris cirka 1 700 kronor natten. Åldersgränsen är 18 år.

Adress: Urbanització Serpentona, Cala Galdana

Café Balear

Trevlig restaurang i Ciutadella med caldera langosta som specialitet.

Adress: Passeig es Pla de Sant Joan, 15, Ciutadella

Restaurante Estiu

I byn Cala Morell med sina vitmålade hus ligger detta ställe vid vägs ände, inne i den vackra viken. Utsikten över havet är magnifik.


Missa inte

+Camí de Cavalls

Vandringsleden Camí de Cavalls går längs kusten runt hela ön och är totalt 186 kilometer lång. Den är uppdelad i 20 etapper, var och en är mellan fem och 14 kilometer.

+Ridturer

För de som gillar att rida är Menorca perfekt med den gamla häst- och vandringsleden Cami de Cavalls.

+Albufera des Grau

Nationalparken och en av balearernas viktigaste våtmarker, sötvattenlagunen, Albufera des Grau, ligger intill den mysiga fiskebyn Es Grau strax norr om huvudorten Mahón. Här finns ett rikt fågelliv, främst under vintern då många fåglar söker sig till varmare breddgrader.

+Fiesta Sant Joan

De svarta hästarna, som är Menorcas egen hästras, är huvudattraktionen under den stora festen Sant Joan som hålls i Ciutadella 22–24 juni varje år.

+Gintillverkning

Engelsmännen styrde på Menorca 1708–1783 och återkom en tid under Napoleonkrigen, men lämnade definitivt år 1802. De lämnade efter sig konsten att destillera enbär, det vill säga att göra gin. Fortfarande produceras tre sorters gin på ön: Xoriguer, Beltran och Nelson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!