Lokförare såg renflock gå genom isen

Tre renar som gick genom tunn is i trakten av Storblåliden, norr om Långträsk, klarade sannolikt livhanken tack vare att ett tåg passerade och lokföraren slog larm när han såg dramat.

Lokföraren slog larm efter att ha sett minst tre renar gå igenom den tunna isen på en sjö någon stans mellan Långträsk och Koler. (Arkivbild)

Lokföraren slog larm efter att ha sett minst tre renar gå igenom den tunna isen på en sjö någon stans mellan Långträsk och Koler. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Långträsk2019-10-22 15:56

Larmet nådde räddningstjänsten klockan 15:38.

Uppdaterad 16:20

Peter Granberg, räddningschef i beredskap, uppger att det enligt larmet ska röra sig om minst tre renar som gått genom den tunna isen på en sjö någonstans mellan Långträsk och Koler.

– Det var ska vara någon på ett tåg som blev vittne till hur renarna gick genom isen och larmade SOS, säger han.

Vilken sjö det ska rör sig om vet han dock inte.

– Nej, det enda vi vet är att det är någonstans mellan Koler och Långträsk. Brandvärnet i Långträsk har ryckt ut för att försöka lokalisera sjön, och vi skickar en styrka från Piteå som kan ta sig ut på isen om det blir nödvändigt, säger han.

Renarna tros tillhöra renägare i Östra Kikkejaur, och SOS alarm söker företrädare för samebyn. 

Uppdaterad 18:30

Räddningen av renarna fick en lyckosam utgång. Det framkom att det var lokföraren som sett renarna, och tack vare dennes uppgifter om kunde räddningsvärnet i Långträsk relativt snabbt lokalisera sjön där renarna befann sig i en vak. Tillsammans med en kompis till renägaren som slutit upp lyckades de få upp djuren ur vattnet. Djuren ska ha klarat sig oskadda från äventyret.

–   Vi ryckte ut med bandvagn och ytbärgare från Piteå, men båda kunde vända innan de nått fram eftersom räddningsvärnet fick upp renarna med hjälp av kompisen, säger Peter Granberg.

Karta: Långträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!