Livet i inlandet

Varför älskar man platsen? Valde man att stanna, eller blev man kvar? Det är några av de frågor om Lennart Samor och Jörgen Sparf hoppas få svar på genom det nu pågående konstprojektet Inlandsresan. På torsdagen stannade till i Arvidsjaur.

25 juni 2015 14:05

De kör mellan Malmberget i norr till hemorten Östersund i söder. Tio stopp längs vägen ska hjälpa Lennart Samor och Jörgen Sparf att få fram vad livet i inlandet innebär.

– Vi frågar människor vad det är som gör att man trivs där man bor. Det är en allmän fråga som passar överallt, men vi åker längs Europas längsta väg E45, och genom Europas mest glesbefolkade område, berättar Lennart Samor, som initialt kom på idén till konstprojektet.

– För mig har det vuxit fram över tio år. Jag har tidigare lekt med tanken att knacka på hos människor i orter som man vanligtvis bara kör förbi. Jag berättade för Jörgen om min idé och han sa bara "ja varför inte? Då gör vi det då", säger Lennart Samor.

Dokumenterar

Totalt tio hushåll kommer de att ha besökt innan veckoturnén är över och det är en blandning mellan nyinflyttade och människor som bott i norr i generationer.

Det är unga och äldre, de som bor i hus, villa och ombyggda sommarstugor. Jörgen Sparf har ansvaret för intervjuerna, Lennart Samor fotograferar och dokumenterar längs vägen för att senare ta steget till gestaltning.

– Kanske blir det målningar, kanske fotografierna talar för sig själva. Jag har ingen aning än.

Kommer nära

Jörgen Sparf förvånas över hur nära inpå människorna de hinner komma på de cirka två timmars tid som spenderas med dem.

– Det känns som om vi lär känna dem väl. De berättar om sin familj, livet, relationen till platsen.

– Jag tycker det är fantastiskt hur de släpper in oss i både hem och liv. Man blir ödmjuk, de berättar så mycket om vad de varit med om. Det är helt otroligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!