Kung fu – hela familjens kampsport

En demokratisk sport som passar hela familjen. Så beskriver kung fu-entusiasterna sin idrott. För familjen Dackefjord har den blivit en livsstil.

12 februari 2019 10:24
Ii, aör, san, sou, oo…

Kung fu-instruktören Thabo Motsieloa räknar lugnt och metodiskt på kinesiska medan ett 30-tal motionärer med svarta boxningshandskar koncentrerat tränar på olika slag i luften framför sig. I högtalarna strömmar musik av Ed Sheeran och värmen stiger för varje övning som sker på den tjocka mattan i dojon, som träningslokalen kallas.

Mitt på golvet står tre fjärdedelar av familjen Dackefjord och svettas för fullt. Det är mamma Maija, pappa Håkan och 13-åriga Felicia som är på plats för veckans andra träningspass. Bredvid mattan följer familjens yngsta medlem, elvaåriga Filippa, varje övning med uppmärksam min.

Glöm inte att hålla axlarna bakåt. Bra höjd Felicia! instruerar Thabo när gruppen gått över till att träna höga kickar.

Höga sparkar

Kung fu har blivit en livsstil för familjen Dackefjord. Inte nog med att de alla tränar minst två gånger i veckan, Maija är dessutom ungdomstränare i klubben och Håkan har provat att tävla. Två år i rad har hela familjen åkt på träningsresa till Grekland – något av det roligaste som finns om man får tro Filippa, som började träna som femåring.

I dag tränar hon två dagar i veckan i klubbens ungdomsgrupp. Men hon hänger även med när mamma, pappa och Felicia ska träna. De går i vuxengruppen och där är Filippa ännu lite för kort för att platsa, även om det inte är något fel på varken hennes sparkar eller slag.

Hon är riktigt duktig och har potential, hon behöver bara växa till sig lite så att hon får någon i samma längd som hon kan träna parövningar med, säger Thabo och nickar mot Filippa där hon står och testar lite höga kickar – hennes favoritövning.
Jag älskar att köra höga sparkar. Det är så kul för då känner jag mig så stark!

Allsidig träning

Stark blir man definitivt av kung fu. Det är en riktig allroundsport som tränar såväl styrka och smidighet som balans och kondition. Dessutom är det effektiv hjärngympa.

Man måste verkligen tänka till när man kör de olika slagserierna och byter ordning mitt i. Det är mycket koordination och koncentration, säger Maija.

För Felicia är det variationen i sporten som lockar.

Jag gillar att träna teknik och vill bli bättre på att slå snabbt och sparka högt. Men armhävningarna i dag var inte roliga! Jag kommer ha grym träningsvärk i morgon.

Började sent

Trots att familjen har så stort engagemang i sin sport har varken Maija eller Håkan hållit på sedan barnsben, vilket man skulle kunna tro.

Jag började efter 40 – när jag redan blivit tant, säger Maija och skrattar.

Det var en väninna, som också tränande i klubben, som övertalade henne att hänga med och prova. Det dröjde inte länge förrän hon blev fast.

Jag tränade först själv i ett år, sedan bjöd jag med Håkan och barnen. De fastnade lika snabbt som jag.

Att en kampsport som kung fu, där man både sparkar och boxas, är den perfekta familjesporten, tycker hon inte är motsägelsefullt.

Tvärtom. Man är väldigt disciplinerad och har full koll på vad man får och inte får göra.

Dessutom ger det självförtroende att veta att man kan försvara sig om det skulle behövas.

Jag ser på båda tjejerna att träningen har gjort mycket för deras självkänsla. Dessutom är det så himla kul. Man märker knappt att man tränar, men när passet är slut är man helt färdig.

Demokratiskt

Kung fu är en ohierarkisk och demokratisk sport, säger Maija och får medhåll av Thabo som berättar att i deras klubb är könsfördelningen 40 procent kvinnor och 60 procent män. Åldersspannet är från sex år upp till sextio.

Bortsett från dart och bowling är vi nog den mest integrerade sporten av alla. I vår klubb ska alla kunna träna, oberoende av var man bor eller vilka förkunskaper man har. Pengar ska inte heller vara något hinder. Alla tränar i vanliga svarta träningsbyxor och klubbens t-shirt.

Det finns inga graderingar i kung fu. Det betyder att alla kan träna med alla. Eftersom man kör samma övningar och nöter samma serier funkar det bra att träna tillsammans, oavsett nivå. Den som är lite mer avancerad kan träna teknik med en som är lite mer nybörjare och båda får ut lika mycket av det.

Det är bästa familjeterapin – tänk bara att legitimt få boxa på maken om du är lite irriterad på honom, säger Maija.
Kung fu

+ Kung fu är en kinesisk stridskonst med ett par tusen år på nacken. Den importerades av buddistmunkar från Indien på 500-talet. I Shaolintemplen fick träningen fäste och blev en integrerad del av munkarnas utbildning. De ansåg att träningen gjorde dem pigga och mer mottagliga för skriftstudier. Övningarna baserades på olika djurs sätt att försvara sig.

+ Namnet kung fu betyder tid och energi på kinesiska, eftersom det var just tid och energi som krävdes för att bli bra på sporten.

+ Den kinesiska kung fun ses som moder till en rad olika asiatiska stridskonster, bland annat den koreanska stridskonsten taekwondo, japanska karate do och jiu jitsu samt koreanska hapkido.

Källa: Södermalms Shaolin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!