Sveriges Television publicerade i helgen resultatet av en enkät med redaktioner i Sverige där det framgår att Kinas ambassad i Sverige försökt påverka publiceringar. Bland annat ska ambassadören ha bjudit in ett antal reportrar från svenska medier till personliga möten och luncher där det framförts synpunkter på den journalistiska bevakningen.

I ett uttalande som publiceras på ambassadens hemsida hävdas att den uppgiften inte är korrekt.

"Inga måltider"

Ambassaden hänvisar till en egen utskrift av den intervju som SVT gjorde med ambassadören Gui Congyou. Där svarar ambassadören att han inte kan dra sig till minnes att han ätit några måltider med svenska journalister. Alla möten med journalister har varit intervjutillfällen, säger han.

Det får stå för honom. Vi har rapporterat om det som har framkommit i vår enkät med andra mediehus, säger Charlotta Friborg, SVT:s ansvariga utgivare.
Vi har gått ut med en enkät till ett antal av Sveriges största mediehus för att höra oss för om och hur ambassaden har agerat i förhållande till journalister och det är på basis av den enkäten som vi har gjort vår publicering, förklarar hon.

Kräver rättelse

Kinas ambassad uttrycker "stort missnöje med förvrängning av fakta i SVT:s rapportering" och hoppas på en "omedelbar rättelse".

Charlotta Friborg säger att SVT inte har några planer på detta.

Den här typen av försök att lägga ut dimridåer kring vad medier publicerar är något vi känner igen som ett mönster från den kinesiska ambassaden, tillägger hon.

Uppgiften om luncherna är en detalj i SVT:s publicering. Några andra reaktioner från ambassaden rörande intervjun och enkäten har inte nått SVT, efter vad Charlotta Friborg känner till.

Efter SVT:s kartläggning har utrikesminister Ann Linde (S) kallat upp ambassadören till utrikesdepartementet på tisdag. "Företrädaren för UD kommer att förklara att Kinas ambassadörs agerande är allvarligt och att vi som suverän stat inte kan acceptera några former av hot.", sade Ann Linde i går i ett skriftligt uttalande för TT.