Insamlingssuccé för brandskadade koalor

Australierna öppnar sina plånböcker för att hjälpa nationalsymbolen koalan som drabbas hårt av de pågående bränderna.

22 november 2019 04:15

Ett koalasjukhus i Port Macquarie, i delstaten New South Wales, sjösatte i slutet av oktober en insamling via nätet för att bekosta vattenstationer som ska hjälpa djuren i branddrabbade områden. Målet var att få in 25 000 australiska dollar, motsvarande omkring 160 000 kronor. I skrivande stund är har insamlingen nått upp till nära 1,2 miljoner dollar (7,8 miljoner kronor) och människor fortsätter att skänka pengar.

Extra skjuts fick insamlingen tidigare i veckan efter att ett filmklipp på en kvinna som räddar en koala ur lågorna blev viralt.

På filmen ser man hur kvinnan går från sin bil och lyfter bort koalan som är på väg mot lågorna. Kvinnan sveper in den svårt brända koalahannen i sin tröja och han tas till koalasjukhuset i Port Macquarie.

Över 350 koalor befaras ha strukit med i bränderna kring Port Macquarie och koalasjukhuset uppger att fler än 30 brandskadade djur har kommit till dem.

Förutom fler vattenstationer kommer de insamlade pengarna även kommer att gå till att skapa säkra områden där koalorna kan leva, rapporterar SBS News.

Koalorna finns i de australiska delstaterna New South Wales, Queensland, Victoria och South Australia och Australian Koala Foundation uppskattar att det finns mellan 43 000 och 100 000 vilda koalor i landet.

Enligt Världsnaturfonden WWF kan koalorna i New South Wales vara utrotade redan år 2050. Ett av de största hoten mot djuret är skogsavverkning.

Fakta: Koalor

Koalan är ett pungdjur som finns i Australien i delstaterna Queensland, New South Wales, Victoria och South Australia. Tidigare har den funnits i hela landet.

Koalan tillbringar den mesta av sin tid högt uppe i eukalyptusträd. Det är den enda djuret i världen som lever uteslutande på eukalyptusblad och den äter upp till ett kilo om dagen.

Ordet ”koala” tros ha betytt ”ingen dryck” på ett av språken hos landets ursprungsfolk; djuret får vanligtvis den vätska den behöver från eukalyptusbladen. Men bladen kräver mycket energi att smälta och djuren sover 18–22 timmar om dygnet.

Enligt forskning hjälper även eukalyptusträden koalorna att reglera värmen. Vid värmeböljor är trädens stammar svalare än luften och koalorna kramar om trädstammarna och trycker magarna mot dem för att svalka sig.

Innan européerna kom till Australien fanns det miljontals koalor. En hård pälsjakt utrotade dem nästan innan jakten förbjöds 1927. Därefter växte beståndet sakta. Men de senaste 20 åren har antalet djur åter sjunkit dramatiskt.

Lobbyorganisationen Australian Koala Foundation uppskattar att det finns färre än 100 000 koalor kvar i vilt tillstånd i dag, kanske så få som 43 000.

I det vilda kan djuret bli 15–20 år.

Varje år dör uppskattningsvis 4 000 koalor i bilolyckor och av hundattacker. Stora skogsbränder drabbar även koalorna hårt, liksom skogsavverkning.

Källor: National Geographic, WWF, Australian Koala Foundation

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!