Hon fick Norrbotten att vilja göra uppror

Expressens krönikör Lotta Gröning skapar stor debatt efter en krönika där hon för fram förslaget om att Norrland borde kräva en omröstning om självständighet.

10 augusti 1916 10:52

Gröning har tidigare varit ledarskribent och politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten och bodde i Norrbotten i 13 år. Det är efter Vattenfalls beslut att dra in 40 tjänster i Jokkmokk som hon säger att det måste vara dags att ifrågasätta om vi vill vara en del av Sverige längre. Om inte annat som en markering för att de på riktigt ska börja bry sig om dess norra delar igen.

Piteå-Tidningens korta artikel om detta har nåtts av över 50 000 läsare på Facebook som kommenterat, delat vidare artikeln och deltagit i den lite på skämt upplagda omröstningen i frågan. Där röstade över 90 procent för självständighet.

– När jag kom till Norrbotten såg politikerna det som ett tärande län, Anna Kinberg Batra pratade om att lantisar är korkade och sånt. All regionalpolitik sen dess har gått ut på att satsa på centrum. Man säger att ”Om Stockholm växer gynnar det landet” och ”om Luleå växer gynnar det Norrbotten”, men det har aldrig stämt, aldrig någonsin, säger Lotta Gröning.

Hon menar att klyftan mellan landsbygd och stad har växt i takt med att landsbygden fortsatt att urholkas och avfolkas och att man inte längre litar på de centrala politikerna i landet.

– Tittar man på de kommuner som hyser det viktigaste för svensk export så är de ofta de fattigaste kommunerna, vissa har inte råd med sin kommunala välfärd. Pratet om att hela Sverige ska leva är bara tomma ord, det blir inte verklighet av vad de säger, säger Lotta Gröning.

Gröning tycker inte nödvändigtvis själv att norrland ska bli självständigt, men hon anser att förtrycket gått så långt att folket bör få säga sittl, precis som Skottland nyligen gjorde i en folkomröstning i Storbritannien.

– Jag tror inte det behöver gå så långt att man skiljer sig. Titta på skottarna och de förmåner de fått i och med omröstningen. Man måste visa att man inte ställer upp på det här längre, säger Lotta Gröning.

Riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli (S) har uttalat sig om krönikant till SVT där han säger ”Det är vad Norrlänningar sagt i fyllan på fester de senaste 20 åren”. Ett uttalande som får Gröning att se rött.

– Han snackar om att det här är någonting Norrbottningar tar upp när de sitter och super. Han har ju ingen kontakt med människorna han representerar. Skottarna hade i alla fall sina egna politiker med sig. Men här tillhör de en liten elit som tjänar pengar och gör som centralmakten vill. De tar livet av sin egen landsända, säger Lotta Gröning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!