Högerextrem sajt stängd efter polisanmälan

En webbsida som hängde ut över 80 000 personer som dömts för olika brott har stängts ner. Den högerextrema sajten polisanmäldes i måndags.

7 december 2017 23:01
Vi upptäckte i tisdags att sajten hade försvunnit från nätet. Det går förstås inte att säga säkert varför den släcktes ner, men tajmingen talar för att det har med vår anmälan att göra, säger Robin Enander, talesperson för ideella organisationen Juridikfronten som står bakom polisanmälan.

På sajten, som dök upp i fredags, kunde vem som helst söka fritt i ett register som omfattade över 140 000 strafftidsbeslut mellan 2004 och 2015. SVT Nyheter var först med att rapportera om att sajten nu försvunnit.

Straffen sträckte sig från 14 dagars fängelse till livstid och det gick bland annat att söka på personernas etniska tillhörighet.

Juridikfronten anmälde sajten för brott mot personuppgiftslagen.

"Största någonsin"

Vi tycker att det är väldigt bra att sidan är borta. Inte minst är det positivt för alla de brottsoffer som hängdes ut på sajten, säger Robin Enander.

Han pekar på att registrets storlek talar för att polisen borde prioritera fallet.

Polisens resurser är avhängigt brottets straffvärde. Och här handlar det om ett av de absolut största brotten någonsin mot personuppgiftslagen.

Olagliga metoder

Juridikfronten har tidigare sagt att det är nazistiska Nordfront som tillhandahållit informationen till den nu nerlagda sajten. Robin Enander säger sig inte vilja motverka extrema åsiktsyttringar i sig.

Vår förhoppning är att det här kommer bidra till ett drägligare klimat på nätet. Vi vill inte försöka förhindra att folk sprider åsikter, även om de är extrema. Det vi vänder oss emot är de som opinionsbildar med hjälp av brottsliga metoder.
Fakta: Så fungerar personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen (PUL) ska skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter används.

All information som direkt eller indirekt kan kopplas till en levande person är personuppgifter. Dit hör till exempel namn, personnummer, kundnummer och bilder som tydligt avslöjar vem personen är.

Ett företag, en kommun, myndighet eller organisation som har personuppgifter är skyldig att informera om hur dessa ska användas. En privatperson har alltid rätt att kräva att personuppgifter inte används i direkt marknadsföring.

Kärnan i PUL är att uppgifterna enbart får användas om den registrerade gett sitt samtycke. Från den regeln finns det å andra sidan många undantag.

Källa: Datainspektionen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!