Redan på juldagen börjar svenskarna planera nästa semester. Stugförmedlingen Novasol ser ett tydligt mönster på trafiken till deras hemsida. Trafiken har legat på ungefär samma nivå under hela december, men på juldagen och under mellandagarna mer än dubblerades antalet besökare jämfört med veckan innan. På nyårsdagen steg intresset ännu mer då antalet besökare ökade med ytterligare 70 procent jämfört med snittet mellan jul och nyår.

– Det är först i mellandagarna vi har tid att sätta oss ner och börja drömma om sommarens semester. På nyårsafton har vi annat för oss, men på nyårsdagen ökar trafiken rejält igen, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef Novasol.

Svenskarna är ute i god tid, många har redan säkrat sommarens semester. Statistik visar att bokningarna har ökat med 6 procent jämfört med samma tid förra året.

– Många passar på att boka nu när utbudet är som störst och de populäraste semesterveckorna fortfarande finns lediga. Vi är i ett tidigt skede än så länge men just nu ligger Sverige och Danmark i topp, säger Torbjörn Fredman.