Handla mat efter säsong

Färska jordgubbar till nyår och sparris mitt i vintern. Affärernas rika utbud av färskvaror oavsett tid på året har gjort att vi tappat greppet om vad som egentligen är i säsong, men intresset för att äta svenskt och närproducerat är på väg tillbaka.

23 oktober 2018 08:15

Många oroas över det avtryck våra matvanor har på klimatet och över 70 procent vill bli bättre på att göra klimatsmarta val i vardagen. Det visar en undersökning som Ica har gjort i samarbete med Kantar Sifo. Och det finns mycket att vinna på att äta mat som inte har färdats långa sträckor innan den hamnar på tallriken. Frukt och grönsaker trivs bäst olika tider på året och de som har fått mogna i egen takt smakar mer, innehåller mer näring och är ofta dessutom ofta billigare.

För livsmedelsbranschen innebär det här en balansgång, säger Maria Smith som är chef för hållbarhetsstrategi och utveckling på Ica.

Det finns betydligt högre förväntningar i dag än vad det gjorde tidigare från våra kunder att vi ska ha ett varierat produktutbud. Man vill kunna laga rätter från olika matkulturer och ha tillgång till ingredienser en stor del av året, oavsett om de är i säsong med svenska ögon sett.

Stor kunskapstörst

Kunskapen om vad som egentligen är i säsong har till viss del gått förlorad hos framför allt den yngre generationen som vuxit upp med dignande frukt- och grönsaksdiskar. Extra svårt blir det att hålla koll på livsmedel som inte odlas i Sverige som exempelvis avokado, bananer, citrusfrukter, kiwi och kaffebönor.

Enligt Maria Smith är dock intresset för att äta både mer säsongsbetonat och närodlat på stark frammarsch.

Trendsättare och kreatörer inom matbranschen pratar mycket om det här och vi upplever att det finns en stor kunskapstörst hos konsumenterna. Många har också börjat att odla själva.

Bra urval

Innan de billiga transporternas tidevarv fanns det inte så många alternativ till att äta efter säsong. I dag står maten vi äter för cirka en tredjedel av de svenska hushållens totala klimatpåverkan. Vems ansvar är det då att vända den här utvecklingen? Är det livsmedelshandlarna som ska sluta erbjuda varor som egentligen inte är i säsong och som färdats långt, eller är det konsumenterna som ska avstå från att köpa dem?

Det ansvar som vi gärna tar är att se till att vi har ett bra urval av svenska råvaror i säsong och att vi lyfter fram dem. Sedan flera år har vi ett samarbete med LRF om just detta. Det som är nyskördat är ju oftast godare också och har en bättre kvalitet och på så sätt kan man få en bättre matupplevelse. Men det är klart att konsumenterna också själva har ett ansvar för vad de köper, säger Maria Smith.

Välj fryst

Ett alternativ om man vill äta ”nyskördat” året om är att välja frysta bär och grönsaker. De är lika bra – och ibland till och bättre – både smak- och näringsmässigt som färska. Det kan ta upp till två veckor innan färska grönsaker fraktats till lager och vidare till butik, där de också kan bli liggande en tid innan de säljs, och då har en del av näringsinnehållet gått förlorat.

Frysta bär och grönsaker skördas när det är säsong och sedan sparas de. De har längre hållbarhet och slängs inte i lika stor omfattning som färsk mat eftersom man kan tillaga precis så mycket som det går åt för stunden, säger Maria Smith och lägger till:
Det allra viktigaste är att inte slänga fullt ätbar mat. Det är den mest negativa miljöpåverkan man kan få, att mat produceras som sedan inte kommer till någon nytta över huvud taget.
Håll koll på säsongen

Det här är i säsong just nu (oktober till december):

Svenska grönsaker: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kronärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri.

Europeiska grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat.

Svensk frukt: Äpple.

Europeisk frukt: Apelsin, citron, kiwi.

Källa: Naturskyddsföreningen


Visste du…

…att frukt och grönt är de livsmedel vi slänger mest av? Man kan minska svinnet genom att förvara dem rätt så att de håller längre och inte köpa mer än man hinner använda.

…att känsliga frukter och grönsaker, som bär och färska baljväxter, ofta transporteras med flyg om de ska fraktas långt? Det gör att klimatpåverkan blir mycket stor.

...att grova, tåliga grönsaker som rotfrukter, broccoli, vitkål, blomkål och lök, påverkar klimatet mindre än salladsgrönsaker som tomat, sallad och gurka. Grova grönsaker odlas på friland, vilket kräver mindre energi än växthusodling. De kan också lagras under längre tid.

Källa: Livsmedelsverket


Här finns säsongsguider

www.sasongsmat.nu

www.aktavara.org

www.naturskyddsforeningen.se

www.miljomat.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!