Hacka dina möbler och prylar

Konsten att "hacka" möbler och föremål handlar om att ge något befintligt en ny kostym eller funktion. Det är ett hantverk som bloggaren och inredaren Monica Karlstein behärskar till fullo.

Det gör oss mer hållbara på flera sätt, säger hon.

20 maj 2019 09:00

Syftet med att ”hacka” möbler eller föremål är att göra om dem så att de passar bättre in i våra hem och hittar sin plats. För kreatören Monica Karlstein har hackandets konst fyllt hennes blogg i många år och nu kommer en hel bok på temat.

I boken "99 hacks – från massproducerat till genuin inredning" hackas Ikea-möbler, men idéerna går lika bra att applicera på loppisfynd eller andra möbler.

För mig handlar hacks-projekten om hållbarhet. Att spara både pengar och miljö genom att återbruka det vi redan har. Men även att få en paus från snabba flöden och mediebrus och i stället arbeta med händerna och skapa något, det är något jag tror att vi mår bra av, säger Monica Karlstein.

Skruvälskande barn

Monica växte upp med en händig pappa (”Han har byggt två fritidshus själv!”) som lät dottern gå loss med skruvdragare och verktyg redan som liten.

Mamma undrade ibland om det var en sådan bra idé att jag fick använda verktygen, men pappa sa bara ”äsch, låt henne hålla på” och höll koll på mig så att jag inte gjorde mig illa. Det roligaste jag visste var att hänga med pappa ut i garaget och bygga och sortera skruv.

Intresset växte med tiden och nu driver Monica "Hemmafixbloggen" med alla möjliga typer av projekt. Hacks är en viktig del av dem och det föll sig naturligt att det också blev temat för Monicas första bok. Det kan vara enklare att ta itu med ett hack, en ombyggnad eller en renovering, än att bygga något från start, menar hon.

Det blir lättare att komma över den mentala tröskeln om man har något att utgå ifrån. Vi har ju inte så mycket tid över i våra vardagsliv och att bygga från grunden kan kännas som ett mastodontprojekt.

Samlar i garaget

Att hitta projekten är en övningssak. Det gäller att höja blicken.

Fundera över vad du har hemma och vilka behov du har. Kanske står ett avlagt soffbord i förrådet samtidigt som du har behov av en kattsäng? Vänd bordet upp-och-ned, såga av benen och lägg i en madrass!

Monica själv är lite av en samlare och gör sig sällan av med prylar. Plötsligt en dag uppenbarar sig rätt projekt för något som stått oanvänt i flera år.

Jag försöker verkligen att undvika att slänga, till min mans stora förtret. Jag kan släpa hem saker från tippen och låta dem stå i garaget i fem år tills exakt rätt idé dyker upp. Då plockar jag fram dem och sätter igång.

Så föds idéerna

Tvärtemot vad man kan tro är det inte på internet Monica Karlstein hittar inspirationen, trots att hon själv är generös med tips i sin blogg.

Mina bästa idéer kommer när jag är ute på landet och gör absolut ingenting. När jag sitter på trappan och kopplar av från vardagsstressen dyker skaparlusten upp. Samma sak på långa bilresor, när mobilen och datorn har dött.
Jag ritade en gång upp en hylla på en servett under en bilresa, den förverkligades senare och hamnade i sovrummet i vår förra lägenhet. Jag behöver helt enkelt lugn och ro för att både kläcka idéerna och få lust att genomföra dem.

Annars skissar hon sällan, all planering sker i huvudet och hon ser steg för steg hur hon ska gå tillväga.

Det är klart att det ibland blir fel, men det är ju inte värre än att jag får börja om. Ofta dyker det dessutom upp nya idéer under arbetets gång. Jag gjorde en gång en skärmvägg av hyllgavlar som jag flätade sadelgjord runt, och när jag höll på med det insåg jag att jag borde kunna göra ett soffbord med samma teknik – så det gjorde jag.

Ska vara säkert

Roligast och enklast att hacka är möbler av massivt, omålat trä och att arbeta med material som åldras fint, tycker hon. Svårast är glatta, folierade ytor som kräver mycket förarbete för att färg ska fästa och som ofta är ihåliga inuti, vilket försvårar montering.

Monica Karlstein har rest mycket i USA och saknar det enorma materialutbudet som finns där.

Här i Sverige kan det ta rätt lång tid att hitta rätt typ av läder till ett rimligt pris, till exempel. Ofta är det jakten på rätt material som tar längst tid i mina projekt.

Monica uppmanar alla att våga testa, men skickar också med en förmaning:

Man får inte glömma att när man ändrar funktionen, förändras också hållfasthet och säkerhet. Tar man bort träsitsen på en pall eller en stol och flätar en egen av läder, eller bygger om ett bord till en bänk får man också ta ansvar för att de håller att sitta på.

Med de ramarna fastställda, är det bara att släppa loss kreativiteten!

4 tips för nybörjarhackaren

+ Satsa på bra verktyg. En skruvdragare som också kan fungera som borr och en riktigt bra sticksåg gör jobbet roligare. En ”penselgarderob” med olika sorters penslar och rollers är också bra att ha.

+ Välj material som håller och blir finare med tiden, som trä och läder.

+ Tänk på konstruktion och säkerhet så att ditt projekt inte leder till olyckor.

+ Våga testa! Det värsta som kan hända är att det blir fel, och då kan du säkert göra om, eller ta en ny loppisrunda.


Monica Karlstein

Ålder: 34 år.

Familj: Sambo och treårig son.

Bor: I villa i Drevviksstrand söder om Stockholm.

Yrke: Journalist, inredare och bloggare på "Hemmafixbloggen".

Aktuell med: Boken "99 hacks – från massproducerat till genuin inredning" (Norstedts).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!