Efter en utsökt frukost på hotell Frederiksminde, känd för sin Michelinkrog, i småstaden Præstø på södra Själland tar jag en promenad längs kullerstensgator, kantade av färggranna flerhundraåriga hus. Det är slående hur mycket gammalt som har bevarats i många danska småstäder.

Men häftiga nöjen väntar. I våras invigdes Camp Adventure, strax väster on Næstved. Redan innan det stod klart hade det stora utsiktstornet fått mycket uppmärksamhet. Det reser sig som ett nära 50 meter högt timglas i bokskogen och toppen når man efter en lång spiralvandring. Både skogspromenaden och tornet är magiska upplevelser, men stanna gärna hela dagen. För ute i skogen finns massor med adrenalinkittlande trädbanor – från jättelätta i markhöjd till svindlande trädhöga.

Ogifta adelskvinnor

Artikelbild

| Camp Adventure har anlagt massor av trädbanor i bokskogen, både enkla och avancerade.

En lugnare – men lika härlig – upplevelse väntar strax intill campen: Gisselfeld kloster, som trots namnet är ett adligt slott.

Det bestämdes på 1700-talet att slottet skulle bli kloster för att ogifta adelskvinnor skulle kunna leva ett gudfruktigt liv, avskilda från frestelser, berättar ciceronen, trädgårdsmästaren Stig Lauritsen.

Han sadlade om för några år sedan från stillasittande arkitektliv i Köpenhamn till att nu leva ut sina trädgårdsdrömmar tillsammans med sambon Greg. De rustade upp Gisselfelds förfallna växthus där doftpelargoner hör till specialiteterna. Den stora vackra slottsträdgården är öppen för alla, men bara den som blir inbjuden får se slottets inre, med en av världens finaste privata porslinssamlingar.

Tom grav

Artikelbild

| Vikingaskeppsmuseet i Roskilde har kopior av skeppen de har hittat.

Några mil norrut ligger Roskilde, bland annat berömt för sin rockfestival. Men här är också de danska kungligheternas begravningsplats. Hela den imponerande domkyrkan är fylld av gravkapell, det ena märkvärdigare än det andra. Den senast färdigställda graven är ännu tom. Där ska så småningom drottning Margrethe vila – i en unik glastub som för tankarna till den svenska glaskonstnären Bertil Valliens båtar.

Roskilde har också ett museum för pop och rock, plus ett berömt vikingaskeppsmuseum vid fjordstranden. De nutida skeppen, kopior av de man har funnit i fjorden, är det mest spännande.

Artikelbild

| Att äta lunch på Dragsholm slotts bistro är en prisvärd upplevelse, både för öga och gom.

Nordiskt matkoncept

Norra delen av Själland har väldigt många slott – Dragsholm är ett av dem. Jag passar på att äta gourmetlunch med den svenska hotellmanagern Paulina Sällström:

Artikelbild

| Rørvig kro har utåt sett en anspråkslös profil, men maten är i toppklass, som dessa läckra pilgrimsmusslor.

Både den billigare bistron Spisehuset och vår Michelinrestaurang Slotskøkkenet har samma matfilosofi, skapad av Claus Henriksen, som tidigare jobbat på Noma.

Bra råvaror är a och o för detta moderna nordiska matkoncept. Dragsholm ligger i Lammefjord-regionen, med Danmarks allra bästa frukt och grönt. I närheten finns två framgångsrika vingårdar, Ørnberg och Vejrhøj – där Nina och Niels Fink har fullt upp med guidade turer och provningar. Jag tittar in och smakar både färdiga och kommande vita viner innan jag ger mig ut i den soldränkta vingården.

Artikelbild

| Själland har gott om fina bad, men bara en strand kan vara bäst, den i Hornbæk.

I kvällningen når jag Rørvig, vid havet nästan längst i norr, bara 15 mil från startpunkten i Præstø. På Rørvigs till synes anspråkslösa kro väntar ännu mer gourmetmat innan jag vandrar hem i den ljumma sommarnatten.

3 andra höjdare på Själland

1. Louisiana – ett av världens bästa moderna konstmuseer.

2. Hornbæk – badorten med den finaste sandstranden på Själlands Riviera.

3. Stevns klint – världsarv med unika spår efter dinosauriernas utrotande i en meteoritkrock. Läs mer:kalklandet.dk