Gävlebocken brann - byggs inte upp

Gävlebocken blev inte gammal i år. Redan på invigningsdagen tuttade någon eld på bocken.

Det kommer att vara en stor, stor sorg för Gävleborna, för Gävlebocken och för alla fans över världen, säger bockens talesperson.

27 november 2016 23:43

Branden började bara några timmar efter att invigningen med stor show för att fira var över. Vid 23-tiden stod bocken i ljusan låga.

Gävlebocken har ett eget Twitterkonto och har redan hunnit tacka för sig, både på svenska och engelska. "Åh nej, så lite tid jag fick med er i år. Men tro mig, jag kommer resa mig ur askan! Vi ses nästa år igen mina vänner!", twittrar årets sorgsna bock.

Kameror hjälpte inte

Jag fick precis veta att det har stått en person vid en närliggande restaurang som tydligen har kastat en brandbomb på bocken. Det är en polissak nu eftersom det är ett brott som har begåtts, säger Maria Wallberg, talesperson för Gävlebocken.

TT: Hade ni inte en massa smarta kameror uppsatta för att bevaka?

Jo, men de känner ju bara av rörelser innanför larmzonen, innanför gärdsgården. Här har det stått en person utanför och kastat en brandbomb, svarar Wallberg.

Det spelade alltså ingen roll att bocken för i år utrustats med så kallad intelligent kameraövervakning. Kamerasystemet skulle på egen hand kunna avgöra vad som utgör ett hot mot bocken och direkt larma när något inte står rätt till.

Polisen letar efter gärningsmannen och har inlett en förundersökning om grov skadegörelse.

Byggs inte upp igen

På frågan om bocken ska byggas upp igen i år svarar Maria Wallberg:

Nej, vi har sagt så innan att det blir bara en bock, så det finns inga sådana planer.

Årets bock stod bara sedan i torsdags, men Wallberg tror att den brunnit upp efter kortare tid tidigare år.

Maria Wallberg talar om en sorg:

Det kommer att vara en stor, stor sorg för Gävleborna, för Gävlebocken och för alla fans över världen. Det känns jätte-jättetråkigt. Jag har knappt hunnit smälta det ännu.

Förra året klarade den sig ovanligt länge men blev lågornas rov efter att en berusad man tänt på strax efter julhelgen.

Firade 50 år

I år beräknas Gävle kommun ha lagt ner 2,3 miljoner kronor av invånarnas pengar på festen samt på uppbyggnad, drift och marknadsföring av själva bocken.

I år firade också traditionen med Gävlebocken 50 år och tusentals människor var på plats under firandet på söndagseftermiddagen.

Av de 49 gånger som bocken hittills har rests har den bara klarat sig helskinnad ett 15-tal gånger.

Bockens historia började 1966 då reklammannen Stig Gavlén kläckte idén att sätta upp en 13 meter hög julbock på Slottstorget i Gävle. I dag, 50 år senare, har bocken blivit Gävle kommuns främsta vapen för att locka turister under vinterhalvåret. I dag finns bocken både på Facebook och Instagram, för att inte tala om Twitter där den har runt 10 000 följare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!