Gambia satsar på nytt och lyx

Gambia är ett av våra äldsta charterresmål. Landet satsar på resenärer som vill ha det lite lyxigare, samtidigt som en fridfull, solsäker och prisvärd afrikansk destination kvarstår.

20 november 2019 08:31

Varm afrikansk sol flödar in i mitt hotellrum vid Tamala Beach. Jag tar på mig badbyxorna, öppnar balkongdörren och kliver ned i poolen från den privata terrassen. Omsluten av det svala poolvattnet blickar jag också ut över den breda grannstranden Kotu Beach mellan palmerna.

Efter badet är det dags för en god drink på trendiga The Beach Bar. Jag sitter med en härlig havsutsikt och mina öron fylls av sköna rytmer från osynliga högtalare. Är jag verkligen i Afrika?

Gambia har präglats av goda förändringar på sistone. Inte minst blev landet 2017 åter en demokrati, efter att diktatorn Yahya Jammeh besegrades i fria val och flydde landet.

Lyxig trend

Redan år 1969 gick den första svenska charterresan till Gambia. Det som lockar resenärer hit är detsamma nu som då: en annorlunda kultur, ett varmt och solsäkert klimat mitt i svenska vintern och låga priser. Turismen i landet ökar och det är delvis en ny sorts besökare med exklusivare profil som börjar hitta hit.

Lyxtrenden i Gambia är rätt tydlig. En kort barfotapromenad från Tamala Beach ligger bland annat African Princess Hotel, nybyggt och stilrent som så många andra hotell. De är dock övervägande all inclusive, något som lokalbefolkningen ogillar, eftersom vinsterna inte hamnar lokalt.

Natur och kultur

De mäktiga och vackra Kotu och Kololi Beach sträcker sig i flera kilometer och det är fullt av både liv och rörelse. Strandförsäljare vandrar förbi med sina varor på huvudet. Hästryttare vill sälja ridturer. Det går också att hyra fiskeredskap eller gå en trumkurs.

Du blir garanterat inbegripen i samtal med folk. Västafrika botar all blyghet, särskilt i Gambia med sin extremt välkomnande befolkning.

Gambier är med rätta stolta över sin enighet. Trots att det finns fem större etniska grupper som talar olika språk är det få konflikter. Inte heller finns det spänningar mellan de två stora religionerna islam och kristendom. I Gambia firar muslimerna jul och de kristna ramadan.

- Det finns inget land som Gambia i Afrika, säger juiceförsäljaren och guiden Wally Jobarteh och skrattar.

Som resmål är Gambia ett behändigt litet land med mycket att uppleva. De flesta besökare väljer att delta i utflykter på tema natur och kultur. Att se färgmyllret på en äkta afrikansk marknad är ett måste och Gambiafloden är känd för sin fågelskådning och sina flodhästar. Avstånden är relativt korta vilket gör utflykterna hanterliga.

"Det riktiga Gambia"

Ett annat perspektiv, långt ifrån lyxen, har Kristina Lundkvist. Hon är lokal samordnare för Gambia-grupperna, en svensk biståndsorganisation som har byggt 300 skolor i landet. Hon menar att landet är mycket fattigare än många tror.

En annan verklighet råder ute i byarna, där en stor del av befolkningen än i dag saknar elektricitet.

På frågan om vad hon tycker att man ska uppleva i Gambia svarar hon:

Stanna inte bara på hotellet. Åk ut och se det riktiga Gambia. Det finns så mycket intressant att se och lära.
5 upplevelser

1. Bijilo Monkey Park är ett sevärt naturreservat mitt i stan. Denna kustnära djungel ligger bara en liten bit från de flesta hotell. Reservatets fyra arter av apor får man veta allt om, en guide är att rekommendera.

2. Matlagningskurs med Ida Cham, en av Gambias mest kända kockar. Hon leder kurser i gambisk matlagning där man börjar med att handla råvaror på den myllrande och färgstarka marknaden i Tanji tillsammans med mästerkocken.

3. Besök i en gambisk skola är en annorlunda upplevelse. Klassrummen kan ligga under ett mangoträd. Ovanligt kul om du har egna barn med dig, då de möts av enorm nyfikenhet och glädje.

4. Gambias stora lokala marknader som Albert Market i Banjul och den största Serrekunda Market. Här finns bland annat vackra afrikanska tyger och hantverk. Intill Senegambia Strip finns en stor souvenirmarknad.

5. Fathala Nationalpark. De stora afrikanska djuren är utrotade i Gambia, med undantag för flodhästar och sällsynta chimpanser. På en dagsutflykt till nationalparken Fathala i Senegal kan du få se bland annat giraffer, noshörningar, krokodiler och zebror.


Gambia

+Allmänt

Gambia är ett av Afrikas minsta länder till ytan. Ekonomin bygger på turism och framför allt på jordnötsodlingar och en del fiske. Det finns fem större befolkningsgrupper i landet.

+Att ta sig runt

Taxi är billigt, men var beredd på att förhandla om priset. Kollektivtaxi kostar i stort sett ingenting, två till tre kronor per kilometer. På arrangerad utflykt används bussar eller minibussar.

+Bra att veta

Malariaprofylax behövs då det är hög risk för allvarlig malaria i hela landet. Läs mer på 1177.se

+Tidsskillnad

Minus 1 timme. Sommartid minus två timmar.

+Språk

Alla talar god engelska. De flesta behärskar också två till tre av de lokala språken: mandinka, wolof, fula, jola, sarahul, serere, majango och creole.

+Valuta

Dalasi. 100 dalasi = cirka 19 SEK

+Prisnivå

Kring den tre kilometer långa kuststräcka där de flesta hotellen finns, ligger priserna på cirka 40–80 kronor för en varmrätt. Utanför kustremsan cirka 10–40 kronor för en varmrätt.

+Resa dit

En charter kostar från cirka 4 500 kronor från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Reguljärflyg från Arlanda till Banjul med mellanlandning i Casablanca kostar från 4 500 kronor, tur och retur.

+Klimatpåverkan

Exempel på genomsnittligt koldioxidutsläpp inklusive höghöjdseffekt med flyg: Stockholm–Banjul via Casablanca 1 854 kg/person och från Köpenhamn 1 844 kg/person, tur och retur.

Anm. Flygutsläppen är i snitt cirka 1,1 ton per svensk invånare per år, vilket är ungefär fem gånger högre än det globala genomsnittet. Se koldioxidutsläpp för olika transportalternativ på klimatsmartsemester.se.

+Säsong

Gambia har i princip två säsonger: en kort regnperiod mellan juli och oktober och en övervägande solig torrperiod resten av året. Den tropiska värmen finns under bägge perioderna.

+Info

visitthegambia.gm

gambiaguiden.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!