De hetaste resmålen 2020

Nästa år vill vi äta gott, leva flott och ekoturista på våra resor. Portland, Dakar eller kanske Plymouth – få koll på de bästa resmålen för det kommande året.

18 november 2019 08:40

Det är hög tid att börja fantisera om nästa års resor. Är du sugen på något nytt kan du snegla på tipsen från resemagasinet Condé Nast Traveller. De tipsar bland annat om Dakar i Senegal, en sprudlande multikulturell stad med en mix av ny och gammal arkitektur. Klubbarnas dansgolv spelar reggae, senegalesisk hiphop och lokala mbalax beats.

Portland för foodies

Är du sugen på en gastronomisk resa bör du åka till Portland i Maine på USA:s östkust. Här finns fisk och skaldjur i världsklass, judiska delier, sushibarer och food trucks i mängder. Nya foodieställen öppnar hela tiden. Portland tillhandahåller en matkarta så den hungrige alltid kan hitta något gott i närheten.

Historiskt i Plymouth

En bubblare i Storbritannien är kuststaden Plymouth, som länge flugit under turisternas radar. Nästa år firar staden ett spännande jubileum – då är det 400 år sedan skeppet Mayflower avseglade från Plymouth till Nya världen för att grunda det som skulle bli USA. Staden firar minnet med ett program på över 1 000 punkter, bland annat ljuskonstinstallationer.

Ekoturism i Australien

För den som lockas av spektakulära djur- och naturupplevelser tipsar magasinet om Kangaroo Island, drygt tio mil utanför Australiens sydkust. Här finns turkost hav, kalkstensklippor och eukalyptusskogar. Bland öns invånare finns koalor, myrpiggsvin och en egen underart av kängurun. Ekoturismen är under uppseglande, och klimatsmarta boendealternativ blir allt vanligare.

Öliv på Sicilien

På Siciliens västspets ligger fem små isolerade öar med en rik historia, Egadiska öarna. Enklast är att ta sig dit med båt från Trapani på fastlandet. Arkipelagen är ett prisvärt alternativ för den som letar efter något bortom turistområdena. Den största ön Favignana erbjuder bland annat fina cykelvägar, vandring, ett gammalt fiskeri och en tonfiskfabrik som nu är ett museum.

Jetsetliv i Paris

Paris är staden som aldrig lämnar turisternas topplistor. Gillar du romantik och vill satsa lite extra på exempelvis en weekend öppnar Bulgari Hotel Paris, designat av den berömda arkitektbyrån Valode & Pistine, under 2020. Den flärdiga boningen kommer att ligga i det lyxiga området Triangle D'or och inrymma spa, pool och en italiensk restaurang under Michelinkocken Niko Romitos regi.

Bästa länderna 2020

1. Bhutan

2. England

3. Nordmakedonien

4. Aruba

5. Swaziland

6. Costa Rica

7. Nederländerna

8. Liberia

9. Marocko

10. Uruguay

Källa: Lonely Planet

Bästa städerna 2020

1. Salzburg, Österrike

2. Washington DC, USA

3. Kairo, Egypten

4. Galway, Irland

5. Bonn, Tyskland

6. La Paz, Bolivia

7. Kochi, Indien

8. Vancouver, Kanada

9. Dubai, Förenade Arabemiraten

10. Denver, USA

Källa: Lonely Planet

Havet runt Malta är varmt tidigt på säsongen. Skiner bara solen, vilket den oftast gör, går det att doppa sig i över 20-gradigt vatten från april till november. Och det är fullt möjligt att bada året runt. Undviker man juli och augusti finns det dessutom gott om plats på stränderna. Här är några badfavoriter.

Inga hotell

Ghajn Tuffieha Bay på Maltas västkust är en av landets bästa stränder. Den har även två grannar som når nästan lika högt i skönhet och njutning, Golden Bay och Gnejna Bay. Alla tre har gyllengul sand, är långgrunda och omges av frodiga klippor. Det som lyfter Ghajn Tuffieha Bay är att den är lång och helt utan hotell.

Klippbad

St Peter's Pool är något helt annat, ett klippbad i sydöstra delen. Den våghalsige hoppar från klippan ned i det klara turkosa havet, den mindre våghalsige nöjer sig med badstegarna. Vägen dit är smal och parkeringsplatserna få, så det är klokt att promenera den korta vägen från staden Marsaxlokk, en av Maltas mysigaste småstäder. Här ligger bland annat en populär fisk- och prylmarknad som har öppet på söndagarna.

3 sköna maltesiska bad

1. Ghadira Bay är Maltas längsta strand, en kilometer lång. Den är smal, har fin sand och ligger inne i en vik. Tyvärr går bilvägen väldigt tätt inpå.

2. San Blas Bay ligger på ön Gozo och bjuder på rödskimrande sand och turkost hav.

3. St George's Bay är en turkos lagun mellan Malta och Gozo, eller närmare bestämt i sundet mellan småöarna Comino och Cominotto.

Little India har flera sydindiska tempel fyllda av färggranna gudastatyer. Huvudstråket Serangoon Road kantas av indiska butiker. Letar du efter en sari, kryddor eller prisvärda teknikprylar har du kommit rätt. Stora Tekka market är en färgsprakande fest av exotiska matvaror, en perfekt jaktmark för den som söker färggranna bilder.

Mango lassi

Andra gator, som Syed Alwi Road, har gott om sydindiska vegoställen. Prova masala dosa, den urgoda linspannkakan med potatiscurry och chutney på kokosnöt. Skölj ned med en svalkande mango lassi, en alkoholfri mangodrink. På Syed Alwi Road ligger också ett av landets märkligaste och allra största varuhus, Mustafa Centre som har öppet dygnet runt. Det lönar sig verkligen att botanisera i varuhusets jätteutbud av indiska snacks och kryddor. Här kan du även göra fynd på sportavdelningen, speciellt badmintonprylar – Singapores nationalsport.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!