Danskar smugglade grissperma i schampoflaskor

Två danska män smugglade grissperma till Australien genom att gömma den i schampoflaskor.

Fler än 2 000 griskultingar såg dagens ljus med hjälp av smuggelgodset – nu döms männen till fängelse sedan härvan nystats upp.

14 augusti 2019 16:15

Danska grisars fertilitet gör sperman eftertraktad: en dansk sugga föder i genomsnitt 32 kultingar om året jämfört med en australisk som föder 26 kultingar, skriver ABC News.

Två danska män ville slå mynt av den genetiska skillnaden och smugglade därför dansk grissperma till Australien, gömd i schampoflaskor i resväskor, under åren 2009 till 2017. Sperman användes till att inseminera minst 199 suggor i Australien som i sin tur gav upphov till över 2 000 kultingar.

Men polisen kom dem på spåren, och till slut kunde männen gripas. Domstolen i Perth har dömt dem till två respektive tre års fängelse, och företaget de företrädde tilldelades en bot som motsvarar 3,2 miljoner svenska kronor.

Den australiska landsbygdsministern, Bridget McKenzie, säger att de båda männen försatt landets svinindustri i allvarlig fara.

Det här är en tydlig signal om att brott mot Australiens regler för biosäkerhet inte kommer att tolereras, säger Bridget McKenzie till tv-kanalen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!