Ny statistik visar att bopriserna sjunker. Inte lika mycket i länet som i vissa andra delar av landet. Försäljningen av villor går trögare och det kan ta längre tid att bli av med sitt hus jämfört med för något år sedan. Då fanns ett underskott av lägenheter vilket gjorde att efterfrågan på villor var större än utbudet och priserna drevs upp. Nu är utbudet av lägenheter större vilket gör att det råder mer balans och prisutvecklingen har bromsats upp.

Det kan till och med vara så att vissa villor inte går att sälja utan de plockas bort för att sedan komma ut på marknaden igen om några månader igen.

– Osäkerheten på marknaden påverkar. Det handlar om allt från regering till osäkra räntor. En räntehöjning har det pratas om länge och ska man köpa ska man ta med det i beräkningen, säger Camilla Solstrid, fastighetsmäklare Piteå/Luleå vid Länsförsäkringar.

I Piteå byggs det en hel del, dock inte bostadsrätter i den mån som Camilla Solstrid skulle önska.

– Unga har svårare att komma in på bostadsmarknaden. Om man kan köpa en bostadsrätt så är det bra ekonomi, och man har något att sälja om man vill ha ett annat boende. Att äga en bostadsrätt är en attraktiv boendeform och de har ofta lägre månadsavgift än en hyreslägenhet. Bostadsrätter är eftersökta, även om priserna i länet sjunkit något de senaste månaderna.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Norrbotten sjunkit med 4,1 procent, medan villapriserna stigit med 0,7 procent under samma period.