Bombman på tåg åtalad i Malmö

En livsfarlig bomb låg i ryggsäcken när en tonåring från Södertälje klev på Snälltåget i Malmö för att åka norrut den 2 juli. 19-åringen stoppades i en tullkontroll och nu har han åtalats i Malmö tingsrätt.

8 november 2019 13:07

Sprängmedlet låg i en nötburk och där fanns också en krutstubin med apterad sprängkapsel. I burken fanns 1,5 kilo sprängmedel. På fråga om hur farlig bomben varit för de andra tågresenärerna ombord svarar åklagare Lotten Paulsson:

Enligt Försvarsmaktens utlåtande kan en sprängladdning om 0,5 kilo ödelägga en tvårumslägenhet.

Enligt Försvarsmakten var det en fungerande, apterad sprängladdning och transportsättet bedöms ha varit särskilt farligt.

I förhör har 19-åringen sagt att han varit i Malmö på uppdrag av en annan person för att hämta saker som skulle transporteras till Stockholm. Utöver den apterade bomben hade han även en skarpladdad pistol med sig.

Medåtalad är en 31-årig Malmöbo, som enligt åklagaren har överlåtit pistolen till 19-åringen. Han ska även ha transporterat eller förvarat sprängladdningen tidigare samma dag.

Åtalet som lämnats in i Malmö tingsrätt gäller grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!