Barnbarnen för historien vidare

Överlevande som kan berätta om vad som hände under Förintelsen blir allt färre för varje år som går. Men nu tar barnbarnen vid och för kunskapen om deras levnadsöden vidare.

Vi är i ett skakigt skede, så nu gäller det att vi tar ansvar, säger Adina Krantz som börjat föreläsa ute på skolor.

26 januari 2016 08:01

Adinas mormor Olga Amsters familj mördas redan första dagen i Auschwitz. Olga själv överlever och befrias till slut från koncentrationslägret Bergen-Belsen. 1945 kliver den då 19-åriga judinnan från Rumänien i land i Sverige. Här startar hon ett nytt liv.

Hon byggde upp en ny familj, och det har varit viktigt för mig att förstå varifrån jag kommer, förklarar Adina Krantz när hon berättar om sin mormor.

Åker ut och berättar

Olga Amster är, likt många andra av Förintelsen överlevande, inte längre i livet. Men deras historier ska leva vidare - det är både Adina Krantz och hennes barndomsvän Nadine Gerson överens om. Tillsammans startade de 2013 föreningen Zikaron, som betyder "minne".

Föreningen samlar "den tredje generationens överlevande", som åker ut på Stockholms skolor och berättar om sina släktingars personliga öden.

Det är ett sätt att ta över från de som inte längre kan berätta eller som blivit för gamla. Vem ska annars fylla det här gapet? säger Nadine Gerson.

Till skillnad från Adina Krantz mormor är Nadine Gersons farmor fortfarande i livet. Förintelsen präglade Nadines uppväxt, men då hade farmodern svårt att tala om det som hänt.

Som liten frågade jag alltid vad hon hade på armen. Jag såg tatueringen, men hon ville inte prata om det. Men nu känner hon sig otroligt stolt över oss, och har börjat berätta mer.

Bekämpa intolerans

Antisemitismen blir alltmer påtaglig i samhällsklimatet, inte minst efter dödskjutningarna i Paris och Köpenhamn. Nu ska Zikaron växa, och ska åka ut till skolor i hela landet med hjälp av ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen. Berättelserna om Förintelsens offer är viktiga att förmedla då man kan lära sig från det fruktansvärda som hänt, säger de.

I dag finns mycket fördomar om olika folkgrupper och religioner, säger Adina Krantz.

Nadine Gerson fyller i:

Med Zikaron försöker vi bekämpa intolerans och främlingsfientlighet i samhället.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!