Tvist om bastubygge vid Sargasjaursjön

Stugägaren ville bygga en bastu sju meter från Sargasjaursjön. Arvidsjaurs kommun gav grönt ljus – men länsstyrelsen sa stopp. Nu är tvisten avgjord.

Stugägaren planerade en bastu på 24 kvadratmeter.

Stugägaren planerade en bastu på 24 kvadratmeter.

Foto: Anders Wiklund/TT

Arvidsjaurs kommun2019-10-17 18:30

Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden i Arvidsjaurs kommun beslutade i februari i år att bevilja en stugägare strandskyddsdispens för nybyggnad av en 24 kvadratmeter stor bastu vid Sargasjaursjön cirka fem mil utanför Arvidsjaur. Placeringen av bastun är sju meter från sjön och är avskild genom en skogsremsa mot strandkanten. Nämndens bedömning är att åtgärden inte har en betydande påverkan på livsvillkoren för växt- och djurlivet då hela tomten består av trädgård med gräsmatta.

I slutet av april beslutade länsstyrelsen att upphäva nämndens beslut med motiveringen att den planerade bastun innebär att hemfridszonen kommer att utökas mer än marginellt vilket påverkar den allemansrättsliga tillgängligheten. Området är därmed inte ianspråktaget på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften och det saknas således särskilda skäl för strandskyddsdispens. 

Stugägaren valde då att överklaga länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen. Stugägaren menar bland annat att den aktuella fastigheten är kuperad och att den tilltänkta platsen är det enda området som är plant samt att fastigheten ligger långt från annan tätbebyggelse.

Mark- och miljödomstolen går på länsstyrelsens linje och avslår överklagan med ett tillägg:

"Eftersom strandskyddsdispensen avser en bastu är frågan om vilken placering som är lämpligast med hänvisning till markens beskaffenhet inte något som påverkar domstolens prövning i målet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!