Kommunstyrelsen spår miljonplus

Det går bra nu. Delårsrapporten för kommunstyrelsen i Arvidsjaur pekar på ett plus för helår om nära 8,5 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen i Arvidsjaur prognostiserar ett plusresultat för 2019 med nära 8,5 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen i Arvidsjaur prognostiserar ett plusresultat för 2019 med nära 8,5 miljoner kronor.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arvidsjaurs kommun2019-10-15 19:00

Fram till den sista augusti 2019 ser det riktigt positivt ut för kommunstyrelsens verksamhetsområde. Prognosen för helår pekar på ett plus nära 8,5 miljoner kronor. Något som Marcus Lundberg (S), ville passa på att orda på kommunstyrelsens sammanträde. 

– Av alla kriser man kan läsa om i tidningen överallt i omkringliggande kommuner så gäller det inte Arvidsjaur, i alla fall inte ekonomiskt. Det går faktiskt jättebra för oss, och det är ingen slump; vi har tagit gemensamma beslut som gör att vi idag har mer pengar att röra oss med. Vi har exempelvis amorterat av på pensionsskulden som gör att vi nu har 7,5 miljoner mer netto att göra verksamhet av. 

Ylva Stråhle Andersson (S) ville vara tydlig med att pluset inte ska ses som något slarv av verksamheterna.

– Vi måste ha ett överskott för att det ska räcka till jul. Det är viktigt att kommunicera ut så inte folk tror att det blivit fel igen, att det blivit en massa pengar över för att man inte har koll. 

Britt-Inger Hedman (V):

– Det finns en otrolig medvetenhet ute i verksamheterna om kommunens ekonomi. Här drar alla sitt strå till stacken och det syns ju tydligt. All eloge till kommunens anställda! 

Arvidsjaur ska, precis om grannkommunen Arjeplog, också införa en ny resursfördelningsmodell. En så kallad prislappsmodell, som utgår från ett rikssnitt för vad en verksamhet bör kosta. Arjeplog går in i det redan 2020, och 2021 är det Arvidsjaurs tur. 

Karta: Arvidsjaur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!