Vad tas bort ur tablån om det blir regeringsskifte?

Public service är samhällets lägereld och en stor del av svensk kultur. Den konservativa högern vill attackera den.

Bäst i Test är ett uppskattat program på SVT. Vad händer med underhållningsutbudet om en ny högerregering beslutar att banta public service?

Bäst i Test är ett uppskattat program på SVT. Vad händer med underhållningsutbudet om en ny högerregering beslutar att banta public service?

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Krönika2021-05-08 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är oroväckande att Moderaterna rört sig så långt i den här frågan på bara några år, säger Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot från Haparanda som också suttit i riksdagens public servicekommité.

De tre konservativa partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har bestämt sig för att public service (SVT, SR och UR) ska bantas och göras mer "spetsigt". I praktiken innebär det ett urholkat innehåll och en fattigare kulturscen för alla medborgare. Det vore att släcka en av de sista lägereldarna vi har kvar i samhället.

Program som Vinterstudion, Melodifestivalen, Bäst i Test, Vår tid är nu och På spåret är hotade på grund av den linje M, KD och SD driver. Dessa partier menar nämligen att public service ska hålla sig till nyhetsbevakning och sluta eller kraftigt skära ned på nöje och underhållning. 

För en del öron kanske det inte låter så illa att låta SVT mest syssla med Rapport och Aktuellt. Problemet om man bantar den andra verksamheten är att man snabbt kommer att tappa sin relevans. Tankesmedjan Tiden har nyligen gett ut rapporten "Högerfront mot public service". I den poängteras att ett avsmalnat public service riskerar att tappa legitimitet. "Ett smalt utbud av god kvalité är beroende av att det samtidigt finns ett bredare utbud" skriver Jesper Bengtsson, som författat av rapporten.

Det är också sant. Andelen svenskar som uppger att man har högt förtroende för public service-bolagen är uppe på närmare 75 procent. Anledningen till det är gissningsvis att alla har någon relation till programmen som sänds där. SVT har dessutom de senaste åren levererat program som blivit mycket omtyckta. Varför ska man egentligen stoppa detta kan man undra. Och varför vill partierna ens driva frågan när förtroendet för public service är så högt?

Från Sverigedemokraternas sida vill man också kontrollera mer hur nyhetsrapporteringen går till. Man vill till exempel kunna straffa enskilda anställda på SVT och SR för vad de rapporterar om. De verkar vilja skapa en verklig “stats-TV” som styrs politiskt. Det vore en utveckling som liknar den i Polen och Ungern där man gått långt för att begränsa den fria journalistiken och granskningen av makten.

Än så länge har inte M och KD gått så långt i sina krav. Men det är som Ida Karkiainen poängterade inte länge sedan M stod bakom public service som det ser ut idag. Skulle M och KD få bilda regering med stöd av SD kan man vara säker på att public service bantas. Man bör dessutom vara rädd för att man börjar lägga sig i nyhetsrapporteringens självständighet. 

Public service levererar dagligen program många svenskar samlas kring. Det är en av samhällets allra viktigaste lägereldar. Det skapar gemensamma erfarenheter och granskar samtidigt makten. Att låta den elden slockna vore en katastrof för oss alla. Inte minst för sammanhållningen i samhället.

Sixten Svanberg
Sixten Svanberg