SSU har en nyckelroll

Det gäller att vårda socialdemokratins traditionella karaktär som brett löntagarparti även bland de unga väljarna.

Lisa Nåbo är ny SSU-ordförande. Fredrik Öberg, Luleå, är ny ledamot i förbundsstyrelsen.

Lisa Nåbo är ny SSU-ordförande. Fredrik Öberg, Luleå, är ny ledamot i förbundsstyrelsen.

Foto: Erik Simander/TT/Terese Perman

Ledare2021-08-03 06:03
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lisa Nåbo valdes till ny ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet efter en mycket jämn votering under helgens SSU-kongress. Nåbo fick 114 röster medan valberedningens kandidat Amalia Rud Pedersen backades upp av 112 ombud.

Till ny förbundssekreterare utsågs Diyar Cicek. 

Nu väntar ett grannlaga arbete för att flytta fram socialdemokratins positioner bland de unga väljarna. 

Det handlar om att vinna nya generationer för socialdemokratins idéer och politik – och det finns att göra inför valet 2022. 

Valet 2018 var en väckarklocka för socialdemokratin. Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning 2018  var Moderaterna större än Socialdemokraterna bland väljarna i åldersgruppen 18-21 år. 

Noterbart är också att en norrbottning för första gången på många år säte i SSU:s förbundsstyrelse. 

Luleåbon Fredrik Öberg, 30, som har ett stort fackligt hjärta och är engagerad i Byggnadsarbetarförbundet, är ny ledamot i styrelsen. 

NSD-reportern Tessa Pohjanen intervjuade Öberg före kongressen. I artikeln berättar han om sina hjärtefrågor – till exempel om vikten av att få in fler arbetande ungdomar i SSU-leden.

Det är en välkommen programförklaring. SSU blir fattigare om förbundet bara rymmer högstadie- och gymnasieungdomar eller högskolestudenter. De politiska samtalen blir rimligen bredare, mer verklighetsförankrade och mindre teoretiska när de rymmer unga röster även från landets arbetsplatser.

Därför behöver SSU ägna mer tid och resurser åt organiserings- och värvningskampanjer bland yngre LO-medlemmar. 

För SSU är detta också närmast en överlevnadsfråga. Det gäller att vårda socialdemokratins karaktär som brett löntagarparti även bland de unga.

"Om inte SSU klarar av att företräda Sveriges arbetarungdomar måste LO bilda ett eget ungdomsförbund", hotade dåvarande LO-basen Arne Geijer redan på SSU-kongressen 1967. Han såg en fara för att SSU var på väg att släppa sin förankring i arbetslivets vardag.

Det blev startskottet för en storsatsning på rekrytering av unga fackliga medlemmar till SSU. Under 1970-talet bildades det fackliga SSU-klubbar runtom i landet. 

I Norrbotten såg SSU Facket dagens ljus i Piteå, Luleå och Kiruna. Klubbarna hade några livaktiga år under 1980-talet.

2021 behövs liknande initiativ för att få snurr på den facklig-politiska ungdomsverksamheten.  

SSU har rimligtvis allt vinna på att stärka kontakterna med den fackliga rörelsen och att fler unga löntagare engagerar sig i ungdomsförbundet. Det gör att SSU bättre kan leva upp till det gamla epitetet som ”verklighetssynens ungdomsförbund”.