När låter S tåget börja rulla mot nyliberalismens död?

Första steget är taget, men S måste agera om man vill att coronakrisen ska vara startskottet för en starkare välfärd.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) har tydligt deklarerat att nyliberalismens tid är förbi och att det är dags för en starkare välfärd. Men när kommer politiken?

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) har tydligt deklarerat att nyliberalismens tid är förbi och att det är dags för en starkare välfärd. Men när kommer politiken?

Foto: Thomas Johansson/TT

Ledare2021-05-10 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna har bestämt sig för att hamra in att Sverige efter coronakrisen befinner sig i ett nytt politiskt läge. Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) menar att vi står inför slutet av den strömning inom politiken som sedan 80-talet ropat på privatiseringar av det offentliga, privata aktörer i välfärden och sänkta skatter. Nu ska istället välfärden komma först. Bara de själva kan se till att corona faktiskt blir nyliberalismens slutstation.

Statsministern och finansministern har båda två redan dödförklarat nyliberalismen. Det är att ta ut segern i förskott. För att vi ska ge oss in i en ny politisk era behövs politiska förslag som rullar tillbaka den utveckling som skett de senaste decennierna.

Det är uppenbart att till exempel äldreomsorgen drabbats ohyggligt hårt av pandemin. Mycket på grund av att den i stora delar av landet är sönderprivatiserad. De privata bolagen har inte kunnat samordna med varandra och anställda har jobbat under dåliga villkor och utan fast anställning. Det är inte direkt optimala förhållanden om man på ett sansat sätt ska kunna hantera en dödlig epidemi.

Det är bra att Socialdemokraterna ryter till om detta. Det måste få vara slut på hetsen efter mer marknad och mindre offentligt. Uppenbarligen fungerar inte alltid det privata bättre. Än så länge skjuter S dock blankt. Ska slutet på nyliberalismen vara här måste stora förändringar ske. Man måste exempelvis våga ta tillbaka många av de privatiseringar av välfärden som genomförts.

Än så länge säger Stefan Löfven att det absolut inte kan vara tal om några stora skattesänkningar. Det är rimligt. Men vem är det han säger det till? Det är ingen som idag ropar på sänkta skatter. Han verkar vilja använda konflikten om nyliberalismen utan att faktiskt attackera den.

Socialdemokraterna har länge haft det här problemet. Man vågar inte föreslå egna stora systemförändrande reformer. Ändå vill man att debatten ska ligga på systemnivå. Nyliberalism mot välfärd! Det är dags för partiet att ta i lite. Gå till val på stora reformer som går åt motsatt håll från nyliberalismens privatiseringar och nedskärningar. Högerpartierna kommer att hata det. Det blir fart på debatten utan att man behöver krysta fram en konflikt.

Det är helt rätt väg de slagit in på i den socialdemokratiska partitoppen. Folk har fått nog av marknadshetsen och avsaknaden av den typ av välfärdsreformer som Socialdemokraterna genomförde under 1900-talet. Retoriken måste bara backas upp med politik. Utökade resurser till sjukvården och stopp för skattesänkningar ger faktiskt inget direkt pirr i magen. Det är bra, men inte tillräckligt.

Magdalena Andersson säger till Dagens nyheter att "framöver kommer vi se att det vi behöver är mer politik, mer gemensamma lösningar. Jag ser framför mig att 2020-talet blir ett decennium där efterfrågan på gemensamma lösningar och mer socialdemokratisk politik ökar. Det här är ett paradigmskifte." Det låter super. S har kört upp tåget på perrongen med den nya retoriken. Nu är det är dags att få känna att vi är på väg någonstans.